Inițiativa legislativă a deputaților USR Alin Apostol și Adrian Wiener obligă Ministerul Sănătății să creeze o platformă digitală care, de la 1 ianuarie 2025, să permită înlocuirea rețetelor pe hârtie cu rețete digitale care pot fi transmise pe e-mail sau pe telefon. Conform inițiativei legislative USR, medicii pot emite rețete doar prin intermediul platformei e-Rețeta, iar farmaciștii vor accesa ultima rețetă cu cardul pacientului. La rândul său, pacientul va putea să vizualizeze, în timp real, stocurile de medicamente disponibile în farmaciile din țară, ca să știe de unde pot fi cumpărate, potrivit unui comunicat de presă.
„PSD și PNL nu vor digitalizare reală în sistemul medical pentru că sunt mulți bani și vor fi și mai mulți. Așa cum unele drumuri se fac pentru a rezista 1-2 ani, așa și PSD și PNL vor găsi niște Ghiță care să facă aplicații proaste, gândite și scrise complet greșit, ca statul să plătească bani buni pentru mentenanță. Câștiga ei, specialii susținuți de la cel mai înalt nivel în stat. De pierdut pierd românii. Actualul sistem de prescripție electronică, dincolo de faptul că mai mult nu funcționează decât este funcțional, a fost gândit în 2012 și este tehnologic depășit. Sistemul propus de noi oferă nu numai informații în timp real privind stocurile din farmacii, dar poate preveni și abuzul de medicamente”, spune deputatul Alin Apostol.
La rândul său, deputatul USR Adrian Wiener, de profesie medic, susține că unul dintre marile neajunsuri ale sistemul de sănătate este lipsa digitalizării adecvate.
„Birocrația excesivă consumă timp prețios al medicului, timp care poate fi alocat actului medical. Circuitul complet digitalizat al documentelor medicale, inclusiv al rețetei, chiar corelată cu disponibilitatea și stocurile din farmacii, este un instrument esențial. Respingerea acestui proiect și lipsa voinței politice de a face pași concreți în sensul digitalizării sunt dezamăgitoare”, susține Adrian Wiener.
În favoarea proiectului USR au votat 16 senatori, 73 au votat împotrivă și opt s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa USR merge la Camera Deputaților, pentru dezbateri și vot final.
(sursa: Mediafax)