x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Puterea Crucii

Puterea Crucii

14 Sep 2010   •   00:00
Puterea Crucii

Astăzi se prăznuieşte Înălţarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sărbători creştine, închinată Crucii Domnului nostru Iisus Hristos. "Se întâmplă de ceva timp la Muzeul Ţăranului Român (...) ca în drumurile noastre obişnuite să dăm de timpul sărbătorii. Timp mic, îndurerat, dar şi tămăduitor, Ziua Crucii înalţă şi curăţă prin post roditor sufletele noastre vremelnice. Reper al sărbătorilor mari în lumea ţărănească - fără cruce tot omul e pierdut - Înălţarea Sfintei Cruci recuperează fragmentar spaţiul sacru şi ne aduce aminte de puterea crucii."

Astăzi, la Muzeul Ţăranului Român se prăznuieşte cu meşteri iconari şi cruceri, dar şi cu artişti. Vizitatorul poate să-şi cumpere sau să-şi bucure ochiul şi inima, după cum ne îndeamnă oamenii muzeului, cu troiţe şi cruci, icoane şi izvoade, pristolnice şi pecetare, miniaturi, îngeri ţesuţi, poveşti despre cruceri şi atelierele lor. Pânzături, prescuri şi oale de praznic, vin pentru pomenire. Pentru că este zi de post oferta bucatelor tradiţionale este variată şi bogată: dulceţuri, compoturi, pâinişoare, mere şi nuci.

În sala Foaier, până la 30 septembrie, vizitatorul este invitat la o lecţie de filosofie despre artă şi moarte - expoziţia "Cruci de piatră" - despre un meşteşug pe cale de dispariţie. "Cu desenul sculptat, zgâriat sau doar pictat, apoi văruite pe de-antregul ori năpădite de muşchi, lăstăriş sau uitare, ele încă mărturisesc, acolo unde au fost ridicate, multe de mai bine de o sută de ani". Unele dintre aceste Cruci le vom întâlni mai cu seamă pe drumul vinului, care merge mână în mână cu cel al crucilor meşterilor pietrari pe înălţimile dealurilor Istriţa sau Ciortea, la învecinarea unor vechi cariere de piatră cu podgoriile, la răspântii, între vii sau în cimitire rarisime.

Începând de ieri, Muzeul Ţăranului Român poate fi vizitat şi virtual. Un tur deosebit de bogat, compus din multiple panorame pentru fiecare sală, întreţesut cu explicaţii bilingve în română şi engleză ale audioghidului, iar toate acestea vor fi completate, în punctele sale active, cu documente sonore şi vizuale culese din cercetările de teren.

Sărbătorirea continuă. La 15 septembrie se deschide expoziţia "Construcţii" contemporane norvegiene, la Sala Irina Nicolau, care îşi propune să ofere o interpretare contemporană a artei şi meşteşugurilor norvegiene. La 16 septembrie, la Sala Acvariu, o altă expoziţie "Furga Murga", obiecte din piele realizate de fraţii Gavrilă, iar ziua va fi încununată de concertul grupurilor Iza şi Ardealul, din Maramureş. Spre final de săptămână se va desfăşura Festivalul degustătorilor de film şi artă culinară, pentru bucureşteni.

Toate aceste evenimente îi sunt dedicate celui care a fost Horia Bernea, sufletul Muzeului Ţăranului Român, cel care a iubit, a respectat şi a promovat tot ce înseamnă rădăcinile românului.

×
Subiecte în articol: observator