x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Quelques Fleurs": O cunună de flori de vară

"Quelques Fleurs": O cunună de flori de vară

de Loreta Popa    |    19 Oct 2008   •   00:00

Casa Houbigant a vândut apă de toaletă, pudre, creme şi mănuşi parfumate Reginei Maria Antoaneta, lui Napoleon, a aprovizionat-o pe Regina Victoria a Marii Britanii şi pe ţarul Nicolae al Rusiei.



Casa Houbigant a vândut apă de toaletă, pudre, creme şi mănuşi parfumate Reginei Maria Antoaneta, lui Napoleon, a aprovizionat-o pe Regina Victoria a Marii Britanii şi pe ţarul Nicolae al Rusiei.


Sigur că poţiunile bine mirositoare şi parfumurile lui Houbigant nu puteau să lipsească nici nepoatei reginei Victoria şi verişoarei ţarului Nicolae. Regina Maria a României, una dintre cele mai frumoase femei ale lumii, era foarte interesată de aspectul ei. Toaletele comandate la diferite case de modă cunoscute, dar şi bijuteriile ei erau menite să-i pună în valoare frumuseţea. Parfumurile veneau să completeze toate acestea. Încă de când era la Curtea Regală britanică, Regina Maria prefera Casa Houbigant. Notele de vârf ale parfumurilor lui Houbigant erau bergamota, lămâia, cele de mijloc trandafirul, iasomia, tuberoza, crinii (despre care toată lumea ştie că erau, pe lângă violetele de parma, florile preferate ale reginei Maria), Ylang-Ylang, garoafe, heliotrope, orhideea, iar cele finale santalul, ambra, moscul.

MĂNUŞARUL. Povestea Casei Houbigant începea într-un magazin al imobilului de la nr 19, Faubourg Saint-Honoré, din Paris, când Jean-Francois Houbigant, la doar 23 de ani, se instala aici la 1775 ca maistru parfumier, mănuşar şi confecţioner de coşuri de nuntă, cu titlul "A la Corbeille de Fleurs". Mănuşile Houbigant reprezintă o importantă mărturie istorică a unei perioade de definire a atribuţiilor acestei meserii. Houbigant a fost până la cel de-al doilea război mondial cea mai mare parfumerie franceză, iar produsele sale erau preferate de multe Case Regale din Europa. Dacă ne gândim că Houbigant a creat pentru Maria Antoaneta de ce ne-ar mira că Maria, Regina Tuturor Românilor, a pozat în câteva reclame şi a contribuit la succesul mărcii în estul Europei. "Quelques Fleurs", parfum creat în 1912, succes al casei, era favoritul reginei.

MULTI-FLORAL. La începutul secolului al XX-lea, un talentat parfumier era angajat de Casa Houbigant, pe numele lui Robert Bieniame, care avea să devină în scurt timp protejatul şi asistentul lui Paul Parquet. Bieniame va crea « Quelques Fleurs » prin 1912, find de altfel primul parfum multi-floral. O compoziţie unică includea liliacul, trandafirul, iasomia, violetele şi orhideea. Houbigant a făcut mare senzaţie la lansarea parfumului din depărtatul an 1912. Femeile de pe ambele ţărmuri ale Canalului Mânecii, precum şi cele de pe ţărmurile Atlanticului, s-au ataşat de farmecele numite "Quelques Fleurs". Parfumul este plin de voiciune, ca o adiere proaspătă de vară ce răscoleşte grădina înflorită. E un parfum pe care veţi descoperi că-l puteţi purta oriunde şi oricând. Nu este de mirare că a ştiut să supravieţuiască atâtor mode şi toane.
Sticlele de parfum au devenit de-a lungul timpului adevărate opere de artă şi artişti precum René Lalique au creat, la începutul secolului al XX-lea, sticle pentru case renumite de parfumuri, printre care şi Houbigant. Sticlele cu pulverizator sau cu pompiţă apăreau în visurile tuturor femeilor, ca o încununare a cochetăriei şi eleganţei.

×
Subiecte în articol: observator houbigant quelques fleurs