x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O rachetă rusă a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat de urgență la MAEIE

O rachetă rusă a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat de urgență la MAEIE

de Redacția Jurnalul    |    10 Feb 2023   •   12:43
O rachetă rusă a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat de urgență la MAEIE
Sursa foto: Hepta

O rachetă a traversat vineri dimineață, 10 februarie, spațiul aerian al R. Moldova. Ministerul Apărării din Republica Moldova anunțat că structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina.

”În contextul informațiilor despre survolarea de către o rachetă a spațiului aerian al Republicii Moldova, Ministerul Apărării comunică următoarele:

Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina.

Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, scrie Ministerul Apărării din Moldova. 

Comandantul Armatei Ucrainene a anunțat că două rachete rusești ar fi traversat și spațiul aerian al României. MApN neagă această informație și precizează că va reveni cu detalii în scurt timp

“Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. În jurul orei 10:33, rachetele au intrat în spațiul aerian românesc înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean în punctul în care se intersectează granițele celor trei țări. Rachetele au fost lansate din Marea Neagră”, a scris pe Telegram comandantul şef al Forţelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujni.

 

La scurt timp după acest mesaj, purtătorul de cuvânt al MApN a negat informația transmisă de ucraineni.

Șeful diplomației R. Moldova, Nicu Popescu, a dispus vineri, 10 februarie, convocarea de urgență la Ministerul afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, „pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al R. Moldova a unei rachete rusești în cursul zilei de astăzi”.

„Respingem cu tărie acțiunile și declarațiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil de către poporul nostru. Chemăm Federația Rusă să oprească agresiunea militară asupra țării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Ucraina spune că Rusia a lansat vineri atacuri "masive" cu rachete și drone „kamikaze”, la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a vizitat unele țări europene pentru a face presiuni pentru arme cu rază lungă de acțiune. Sunt mai multe instalaţii energetice afectate.

Atacuri masive cu rachete și drone în Ucraina. Instalaţii energetice afectate

×