x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premieră europeană: Centru de mentenanţă pentru rachetele HIMARS, deschis la Bacău

Premieră europeană: Centru de mentenanţă pentru rachetele HIMARS, deschis la Bacău

de Redacția Jurnalul    |    01 Iun 2024   •   09:00
Premieră europeană: Centru de mentenanţă pentru rachetele HIMARS, deschis la Bacău

Compania Aerostar din Bacău şi americanii de la Lockheed Martin deschid la Bacău primul centru de mentenanţă din Europa pentru sisteme de rachete HIMARS, a anunţat Lockheed Martin, potrivit Ziarului Financiar.

Cele două companii mai colaborează deja pentru activităţi de mentenanţă ale avioanelor F-16 şi elicopterele Black Hawk ale României.

„La Lockheed Martin, suntem mândri de parteneriatul nostru strategic de lungă durată cu România, care oferă colaborări semnificative ce stimulează inovaţia şi rezilienţa pentru a îmbunătăţi baza industrială de apărare a României”, a declarat Ray Piselli, vicepreşedintele Lockheed Martin pentru afaceri internaţionale în cadrul ceremoniei de la Bacău.

HIMARS, un sistem de rachete testat în luptă, inclusiv în Ucraina, este transportabil prin intermediul aeronavelor C-130 şi a altor aeronave mai mari şi poate lansa rachete ATACMS, Precision Strike Missile (PrSM) şi GMLRS, inclusiv varianta cu rază de acţiune extinsă - ER GMLRS. În 2021, România a devenit primul utilizator european al HIMARS.

„Evenimentul de astăzi extinde şi mai mult relaţia noastră strategică cu Lockheed Martin, un lider mondial în domeniul aerospaţial şi al apărării. Această relaţie sprijină Aerostar cu noi capabilităţi şi cunoştinţe tehnice şi ne poziţionează ferm în cadrul lanţului global de aprovizionare al Lockheed Martin, ceea ce ar putea deschide uşa către noi şi interesante oportunităţi în viitor”, a declarat Alexandru Filip, director general al Aerostar.

Conform informaţiilor publice, România achiziţionează 54 de instalaţii şi sisteme auxiliare HIMARS în cadrul a trei sisteme, iar primul sistem a ajuns în ţară în 2020.

Ce spune agenţia media a MApN despre capabilităţile HIMARS:

-HIMARS este destinat să atace şi să distrugă artileria, concentraţiile de apărare aeriană, camioanele şi armamentul uşor, transportoarele de personal, precum şi să sprijine concentraţiile de trupe şi aprovizionare.

-Sistemul îşi poate lansa armele şi se poate îndepărta, cu viteză mare, de zona iniţială, înainte ca forţele inamice să localizeze punctul de lansare.

-Sistemul de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată este operat de un echipaj format din trei persoane: şoferul, artileristul şi şeful secţiei. Cu toate acestea, sistemul de tragere, controlat de computer, permite şi unui echipaj de doi militari sau chiar unui singur soldat să încarce şi să descarce sistemul.

-Computerul de control al focului include posibilitatea înregistrării video, control de la tastatură, spaţiu de stocare a programelor şi sistem de poziţionare globală (GPS). Misiunile de tragere pot fi efectuate atât în modul automat, cât şi manual. Într-o misiune tipică, un post de comandă şi control ar transmite datele ţintei selectate, printr-o legătură securizată, către computerul de lansare de la bordul HIMARS.

-Computerul va îndrepta apoi lansatorul spre poziţia necesară şi va oferi semnale prompte echipajului pentru a înarma şi a declanşa un număr preselectat de runde de foc.

-Lansatorul este capabil să fixeze o ţintă în doar 16 secunde.

-Sistemul HIMARS transportă un singur pachet de şase rachete pe un vehicul 6×6 cu tracţiune integrală. Acesta cântăreşte aproximativ 11 tone şi poate atinge o viteză de 85 km/oră.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: rachete mentenanta himars bacau