x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radu Călin Cristea a murit. „A fost omul care a avut curajul să spună nu, să arate adevărurile dureroase și să se revolte”

Radu Călin Cristea a murit. „A fost omul care a avut curajul să spună nu, să arate adevărurile dureroase și să se revolte”

17 Oct 2020   •   12:38
Radu Călin Cristea a murit. „A fost omul care a avut curajul să spună nu, să arate adevărurile dureroase și să se revolte”

Critic literar, scriitor, eseist și jurnalist român, Radu Călin Cristea a murit la 65 de ani. Radu Călin Cristea era şi membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).
 

”E una dintre veștile acelea pe care nu vrei să le primești. Dumnezeu să-l odihnească, să-l aibă în paza sa. Un jurnalist și publicist, dar mai ales un luptător împotriva abuzurilor de orice fel, asta a făcut-o și când era vocea Europei Libere și în activitatea sa publicistică și în calitatea sa de membru CNA. Nu s-a temut! A făcut lucruri pe care alții n-ar fi îndrăznit să le ducă la capăt, într-o vreme când opresiunea în țara asta, acum 30 de ani sau acum mai recent, 10 ani, era cea care închidea foarte multe glasuri. Radu Călin Cristea a fost omul care a avut curajul să spună nu, să arate adevărurile dureroase și să se revolte. Într-un astfel de moment, te gândești că mai pierdem pe cineva care a crezut toată viața sa în dreptate și adevăr și că rămân mult prea puțini cei care mai duc această luptă. O îmbrățișare cu toată căldura și compasiunea pentru fiica sa de care era atât de mândru și un gând către toți prietenii care probabil astăzi vor vorbi mult și merită să vorbească despre Radu Călin Cristea. Dumnezeu să-l aibă în pază,” a spus Adrian Ursu. 

 

”Consiliul Naţional al Audiovizualului deplânge dispariţia celui care a fost Radu Călin Cristea, personalitate marcantă a vieții culturale din România și membru CNA începând cu anul 2013.

Având o bogată activitate literară și jurnalistică, implicat în proiecte de anvergură culturală de-a lungul vieții, Radu Călin Cristea, membru al Uniunii Scriitorilor, a fost decorat cu Crucea Casei Regale a României. A obținut Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1984) și Marele Premiu „George Călinescu” (1985).

Radu Călin Cristea a fost, între iunie 1995 şi decembrie 2003, moderatorul „Actualităţii Româneşti”, emisiunea cu cea mai mare audienţă din istoria Europei Libere.

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului sunt alături de familia îndurerată și transmit sincere condoleanțe.” a transmis CNA. 

Născut în 1955, în comuna Ineu, regiunea Arad, a urmat un liceu din Arad, iar în 1978 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București.

A debutat publicistic în 1973 în revista "Orizont" din Timișoara, iar editorial cu volumul de eseuri Emil Botta-despre frontierele inocenței, la Editura Albatros, în 1984.

A fost colaborator şi redactor la programul "Actualitatea Românească" la Radio Europa Liberă (1990 - 2002). De asemenea, a fost director al Muzeului Literaturii Române din București, iar în vara anului 2012 a fost numit director general (interimar) al TVR. Apoi a rămas în TVR, ca șef al Departa­mentului "Literatură. Arte". 

×
Subiecte în articol: Radu Călin Cristea a murit