x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprea: Sunt convins că nu o să treacă vara fără a avea tema de proiectare pentru drona românească

Oprea: Sunt convins că nu o să treacă vara fără a avea tema de proiectare pentru drona românească

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2024   •   14:00
Oprea: Sunt convins că nu o să treacă vara fără a avea tema de proiectare pentru drona românească

Ministrul Economiei Radu Oprea spune că este convins că „nu o să treacă vara fără a avea tema de proiectare pentru drona românească”.

„În acest moment sunt două memorandumuri semnate în două grupuri de lucru, care includ societatea Carfil SA, care este filială a ROMARM. Unul dintre ele are ca obiectiv de a vedea dacă prevederile legale din România pot fi îmbunătățite pentru a avea un proiect drona românească. Al doilea memorandum care are peste 13 instituții, Politehnica din București, Universitatea de Științe Agricole, care pot contribui la un proiect drona românească pentru agricultură. Aceste două memoranduri au fost semnate”, a spus vineri Radu Oprea, răspunzând unei întrebări legate de drona românească.

El a declarat că este deja în pregătire, alături de un partener franccez, un centru de pregătire a operatorilor pentru drone în România.

„Am vorbit cu Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, despre cum facem împreună să avem o temă de proiectare pentru drona româmească, și lucrul acesta o să-l stabilim într-un timp foarte scurt. Vom avea un proiect de cercetare, cu finalitate, din punctul meu de vedere, posibilitatea de a industrializa într-una dintre fabricile ROMARM prototipul respectiv, cel care va fi cercetat, astfel încât să avem proprietate intelectuală înregistrată în România”, a mai declarat ministrul.

„Eu cred că vom avea într-adevăr o dronă românească în momentul în care prorietartea intelectuală este a noastră”, a punctat el.

Întrebat despre un orizont de timp legat de drona românească, ministrul Economiei a spus: „Sunt convins că nu o să treacă vara fără a avea tema de proiectare pentru drona românească”.

El a arătat că există capacitatea de a proiecta, de a cerceta și de a dezvolta astfel de drone în România.

Întrebat dacă le vom avea la anul, Radu Oprea a răspuns: „Eu cred că da. Cel puțin ca prototip să știți că există mai multe drone astăzi în România, și aeriene și navale, cu softuri românești, cu inteligență românească și cu echipamente proiectate de către români. Sunt mai multe companii care astfel de proiecte de patente deja înregistrate”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Radu Oprea drona