"Cred că în această discuţie legată de generice şi de medicamentele originale nu este vorba despre o competiţie în mod normal, trebuie să fie vorba despre un acces corect al pacienţilor la medicaţie, pentru că nu putem să privăm marea majoritatea a pacienţilor dintr-o ţară de medicamentele generice care sunt accesibile ca şi preţ în primul rând, acoperă toată paleta de arii terapeutice, inclusiv mă refer la cele oncologice pentru că multe dintre medicamentele oncologice sunt medicamente generice şi lucrul acesta trebuie să fie foarte clar - accesul la medicamente generice reprezintă o prioritate şi pentru Ministerul Sănătăţii şi în general pentru politica din cadrul Uniunii Europene", a spus ministrul la conferinţa "Sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului de sănătate. Rolul medicamentelor generice şi biosimilare" organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.
Potrivit lui Rafila, o componentă importantă este legată de sprijinirea industriei farmaceutice româneşti.
"Mai este o componentă legată de sprijinirea industriei farmaceutice româneşti. Ea are loc în momentul faţă. Sunt companii importante din România. Statul român este acţionar majoritar la una singură, la Antibiotice Iaşi, dar şi acolo şi la alte companii care sunt cu capital privat exclusiv există un interes încât această industrie să fie sprijinită, pentru că ea pe de o parte aduce resurse de natură economică şi pe de altă parte oferă şi acces la medicamente care au preţuri rezonabile şi acoperă toate ariile terapeutice", a arătat Alexandru Rafila.
Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi realizate registre de boli care vor face predictibile politicile de sănătate.