x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Răpirea jurnaliştilor - Despăgubirile morale, imposibil de recuperat

Răpirea jurnaliştilor - Despăgubirile morale, imposibil de recuperat

de Miruna Pasa Petru    |    04 Sep 2007   •   00:00
Răpirea jurnaliştilor - Despăgubirile morale, imposibil de recuperat
Sursa foto: Christian Silva/

Omar Hayssam este prea sărac pentru ca cei trei jurnalişti romăni răpiţi in Irak să-şi poată primi, intr-un viitor previzibil, despăgubirile de căte două milioane de euro admise prin sentinţa din dosarul de terorism al sirianului.


Din motivarea hotărării prin care Omar a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, reiese că sirianul şi soţia sa Adela deţin "un imobil situat in strada Spătarului nr 4, cu o valoare de impunere de 1.152.521.482 de lei, două autoturisme marca Mercedes, două autoturisme marca Honda Civic, un autoturism Honda, un autoturism Fiat şi două apartamente situate in şoseaua Mihai Bravu", bunuri deja sechestrate la data de 31 mai 2005. Instanţa a mai dispus sechestrarea unui teren situat in sectorul 1 şi asupra altor două maşini. Dar atăt a putut face. Or, după un calcul simplu, devine lesne de inţeles că sub nici o formă aceste bunuri nu pot acoperi suma de 6 milioane de euro, ci eventual numai căteva sute de mii din aceasta.   Â


DOVEZILE. Propriul comportament şi declaraţiile celor cu care Omar a pus la cale răpirea jurnaliştilor sunt probele care l-au incriminat pe sirian in faţa instanţei romăne. Nervozitarea lui din acea perioadă, incercările nejustificate de a se ocupa de rezolvarea situaţiei şi telefoanele date in Irak primei verigi din planul răpirii, fratele lui Munaf, Yousef Al Amin, sunt toate invocate in motivare. Urmează apoi declaraţiile tuturor cetăţenilor irakieni implicaţi in sechestrarea ziariştilor, care intr-un fel sau altul au confirmat rolul lui Omar. Instanţa reţine de asemenea şi declaraţiile făcute la Bagdad de fratele lui Hayssam, Mahmoud: "La venirea in Irak a fratelui lui Omar Hayssam, Mahmoud, medicul Yassin Mohammad a avut o discuţie cu acesta in timpul căreia i-a spus că fratele său este implicat intr-un fel sau altul in răpirea jurnaliştilor romăni şi că trebuie să incheie foarte repede această acţiune intrucăt au apărut probleme in Romănia." Potrivit motivării, toate acestea au dovedit "indubitabil" că inculpatul este cel care a plănuit răpirea, a finanţat-o şi a coordonat-o, pănă in momentul in care a scăpat situaţia de sub control.


BUMERANG. Potrivit instanţei, argumentele mincinoase pe care el şi Munaf le-au folosit pentru a-i convinge pe irakieni să-i răpească pe jurnalişti s-au intors impotriva lor şi au transformat scenariul răpirii intr-o situaţie incontrolabilă. Astfel, de la o sechestrare care s-ar fi terminat cu plata unei sume de bani, răpitorii au ajuns să ceară retragerea turpelor romăne din Irak. "Acţiunea teroristă a fost motivată de concepţii şi atitudini extremiste, căt timp Mohammad Munaf a arătat celor care au organizat răpirea că atăt el căt şi Omar sunt persecutaţi religios in Romănia din cauza faptului că sunt musulmani", se arată in motivare.



×
Subiecte în articol: observator