x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport: Aprecieri pozitive la adresa României

Raport: Aprecieri pozitive la adresa României

de Anca Aldea    |    14 Dec 2009   •   00:00

România ocupă locul 30 din 60 într-un top al ţărilor care înregistrează performanţe în lupta cu încălzirea globală. Potrivit raportului "Climate Change Performance Index 2009" (CCPI), dat publicităţii, luni, la Copenhaga, de cea mai mare reţea de ONG-uri din Europa (Climate Action Network Europe) şi organizaţia Germanwatch, din clasament fac parte ţări industrializate şi cu economii emergente, care împreună sunt responsabile pentru 90% din emisiile anuale mondiale de CO2.

Studiul CCPI evaluează felul în care cele 57 de ţări implementează politici constructive în lupta cu schimbările climatice. De altfel, în clasament, în dreptul fiecărei ţări, sunt notate trei cote pentru nivelul de emisii, tendinţa de creştere a emisiilor şi politica privind clima România, care în 2008 ocupa locul 42, se află acum pe locul 30, cu un punctaj de 52,9.

"Cele 12 poziţii câştigate de România (într-un an) pot părea, la prima vedere, un progres remarcabil în ceea ce priveşte abordarea schimbărilor climatice, dacă nu am şti, însă, că acesta se datorează angajamentelor din Pachetul Climă şi Energie adoptat de Parlamentul European în ianuarie 2009. Altfel spus, nu este vorba de o politică mai coerentă a României, ci de un angajament ferm al UE, menit să-i consolideze poziţia de lider în cadrul negocierilor de la Copenhaga", a declarat Lavinia Andrei, preşedintele ONG-ului de mediu TERRA Mileniul III, expertul naţional implicat în elaborarea raportului.

"Indexul reprezintă un clasament în care ţările sunt comparate atât între ele, cât şi în funcţie de criteriul menţinerii creşterii temperaturii sub 2° Celsius. De aceea, pentru că nici o ţară nu a luat măsurile adecvate în lupta împotriva schimbărilor climatice, primele trei locuri ale topului nu au fost acordate nici în acest an", susţine Jan Burck de la Germanwatch pe site-ul organizaţiei.

Locul al patrulea este ocupat de Brazilia (cu 68 puncte), care anul acesta a detronat Suedia (67,4 puncte). Cele două ţări sunt urmate de Marea Britanie (65,3 puncte). Codaşele clasamentului sunt, ca şi anul trecut, Canada (40,7 puncte) şi Arabia Saudită (28,7 puncte). Potrivit raportului, ţările din fruntea clasamentului au ocupat aceste poziţii datorită legislaţiilor naţionale ambiţioase în domeniu.

Statele Unite, cel mai mare poluator al Planetei, se află într-una dintre poziţiile codaşe (locul 53), Christopher Bals, director de politici la Germanwatch, amintind că "există mai multe proiecte legislative în Congresul SUA în acest moment, dar nimic nu este încă adoptat. Apariţia unei legi care să aibă ca obiectiv reducerea reală a emisiilor, precum şi o performanţă remarcabilă la Copenhaga ar ajuta SUA să urce în clasament".

Raportul poate fi accesat la adresa: http://www.germanwatch.org/ccpi

×
Subiecte în articol: verde!