x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raportul lui Dick Marty, contestat

Raportul lui Dick Marty, contestat

de Marina Constantinoiu    |    10 Iun 2007   •   00:00
Raportul lui Dick Marty, contestat

Alianţa a dezminţit existenţa oricărui acord secret intre organizaţie şi SUA, pentru a permite CIA să transporte presupuşi teroriştri, la bordul unor avioane, prin Europa.Adjunctul purtătorului de cuvănt al NATO, Carmen Romero, a declarat pentru AFP că: "Nu a existat niciodată vreun acord secret, aşa cum susţine senatorul elveţian Dick Marty". Ea a subliniat că toate zborurile ţin de controlul aerian, care, la răndul său, ţine de dreptul naţional. "Zborurile au fost realizate intre aliaţi, cu titlu individual, şi SUA", a mai spus aceasta.

NATO nu recunoaşte

Alianţa a dezminţit existenţa oricărui acord secret intre organizaţie şi SUA, pentru a permite CIA să transporte presupuşi teroriştri, la bordul unor avioane, prin Europa.

Adjunctul purtătorului de cuvănt al NATO, Carmen Romero, a declarat pentru AFP că: "Nu a existat niciodată vreun acord secret, aşa cum susţine senatorul elveţian Dick Marty". Ea a subliniat că toate zborurile ţin de controlul aerian, care, la răndul său, ţine de dreptul naţional. "Zborurile au fost realizate intre aliaţi, cu titlu individual, şi SUA", a mai spus aceasta.

LĂMURIRI. Senatorul elveţian a reuşit să stărnească nemulţumire şi nedumerire in răndul mai multor ţări, pe care le-a acuzat de colaborare cu CIA, inclusiv Romănia. El a adus precizări referitoare la situaţia Romăniei intr-o conferinţă de presă in care a recunoscut că nu a văzut textul nici unui acord incheiat de SUA cu Romănia sau Polonia in acest sens, dar acuzaţiile din raportul său sunt confirmate de interviuri cu peste 30 de angajaţi ai serviciilor de informaţii americane sau europene. El a explicat că nu a vizitat locurile aşa-ziselor centre de detenţie din Romănia şi Polonia, deoarece era convins că orice urme erau deja şterse. Marty este sigur că fostul preşedinte romăn este cel care a acceptat găzduirea inchisorilor CIA pe teritoriul Romăniei, iar actualul şef al statului a fost nevoit să accepte hotărărea. "Probabil actualul şef al statului, dacă pot face un prognostic politic, nu ar fi acceptat, dar, in contextul creat, a fost probabil nevoit s-o accepte", a spus Dick Marty.

×
Subiecte în articol: observator