x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rateu / S-a prabusit fabrica de genii

Rateu / S-a prabusit fabrica de genii

de Monica Iordache Apostol    |    Carmen Plesa    |    12 Iul 2005   •   00:00
Rateu / S-a prabusit fabrica de genii

Doar 25 din cei 137 de elevi din clasa a XII-a de la singurul liceu din Scornicesti au luat mult-doritul 6 la BAC. Pana in acest an, promovabilitatea la liceul din Scornicesti a fost de peste 90%.

Fabrica de genii de la Scornicesti a inceput sa dea rateuri. "Alo, sa auda toata lumea! Au picat si a lu’ Miron, si Angela!"... "N-a luat nici aia a lu’ Tarlea de a vrut sa-l bata pe ala din sat!" - asa s-a dus vestea ca la singurul liceu din Scornicesti, din 137 de candidati, doar 25 au trecut examenul de Bacalaureat. Lucru ciudat. Pana in acest an, promovabilitatea la liceul din Scornicesti a fost de peste 90%. In fata listelor cu rezultate, atmosfera nu era insa una dramatica. Elevii se distrau pe seama notelor obtinute - multe dintre ele de 1 si 2. Doar cateva fete sarbatoreau victoria.

ACUZE. "Comisia ne-a terorizat! Ne-au cautat si in sosete, ca sa nu intram cu fituici", se plangea una din candidatele care picasera. "Pana acum, profesorii explicau subiectele, acum nu ne-au lasat nici macar sa ne intrebam intre noi ce rezultate ne-au dat la exercitii. Mie mi se pare normal sa ne lase macar atat sa facem!", se revolta alta respinsa. "Nu voiam sa ne dicteze subiectul, dar macar sa ne spuna despre ce roman e vorba. Ca noi l-am confundat!", spune o alta candidata.

Din clasa de elita a liceului (cea de matematica-informatica) au trecut BAC-ul doar trei elevi. Multi respinsi se plangeau ca subiectele la informatica i-a depasit, pentru ca, in fiecare din cei patru ani de studiu, au schimbat cate un profesor la aceasta materie. Mai mult, ultimul dintre ei se pare ca avea inclinatii mai mult spre predat educatie sexuala, decat informatica, dupa cum sustin elevii.

APARAREA. De partea cealalta a baricadei, lucrurile stau altfel. "Nu erau nici pe departe timorati si nici n-am vazut pe cineva sa-i fi speriat cu vreun bau-bau", spune Mihaela Vizitiu, presedinta Comisiei de Bacalaureat, profesor la Facultatea de Chimie din Iasi. Cat despre controlatul in sosete, nici aici lucrurile n-au stat chiar asa. "Un singur elev a fost eliminat, pentru ca i-a cazut cartea de sub tricou in timpul examenului. Deci nu l-a controlat nimeni cand a intrat", a adaugat profesoara. "Mi se pare ghinion sa pici cu o nota de 4,50, dar majoritatea notelor era mult sub nota patru", a declarat Mihaela Vizitiu.

Se pare insa ca succesul din anii trecuti de la Bacalaureatul de la Scornicesti se datora cu totul altor motive, decat cele didactice. Mai multi localnici ai caror copii au absolvit liceul la Scornicesti spun ca au fost nevoiti, dupa ce li s-a sugerat aceasta solutie de catre cadrele didactice, sa stranga bani pentru ca elevii sa treaca cu bine de Bacalaureat.

Directorul liceului nu a fost de gasit ieri. Dumnealui nu are telefon mobil, iar in locul unde am fost indrumati sa-l gasim (o baza de receptie a cerealelor) nu fusese vazut prea des in ultimii ani.

PESTE 70%, PROMOVATI
Procentul de promovabilitate al elevilor bucuresteni inainte de contestatii, la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, este de 77,73%, cu aproximativ 0,50% mai ridicat decat cel corespunzator primei sesiuni de Bacalaureat din anul scolar precedent, mai exact 77,26% in 2004. Prezenta la examen a fost si in acest an ridicata, peste 97,30% dintre absolventii inscrisi in vederea sustinerii Bacalaureatului in aceasta sesiune participand la probe, doar 617 din cei 23.465 de elevi inscrisi fiind absenti. (Eugenia Mihalcea)

×
Subiecte în articol: observator scornicesti