Direcția Națională Anticorupție București a demarat cercetări în scandalul concursurilor trucate la Camera Notarilor din Timișoara pentru poziția de notar stagiar. Nu mai puțin de 15 persoane au fost invitate să dea declarații la sediul DNA din București. Mai mult, lucrările candidaților, grila de corectare și alte documente de la cele două examene au ajuns deja pe masa procurorilor.
La Direcția Națională Anticorupție au fost depuse mai multe plângeri vizavi de fraudarea examenelor pentru funcția de notar stagiar, desfășurate pe 15 septembrie si 31 octombrie anul acesta. Anchetatorii au solicitat toată documentația de examen, baremurile de corectare dar și lucrările candidaților. La audieri vor merge, pe lângă cei care care au concurat, o serie de notari timișoreni care au făcut partedin comisiile de examinare și de rezolvare a contestațiilor. Printre cei care vor vi audiați se numără președintele Camerei Notarilor din Timiș, Eusebiu Dănilă, care a fost și președinte la Comisiei de Contestații, Florin Cimpoieșu, membru în Comisia de Contestații dar și alți notari timișoreni care au făcut parte din cele două comisii.
Pe 15 septembrie, la Timișoara, a avut loc un concurs pentru dobândirea calității de notar stagiar. Un concurs care s- a lăsat cu scandal, acuze de fraudă și abuz în serviciu la adresa comisiei de examen. Mai mult, candidații respinși au cerut Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici de la București să invalideze concursul. Interesant este că prima admisă la concurs este chiar fiica vicepreședintelui Curții de Apel Timișoara. Ca o coincidență alți patru copii ai unor foști președinți și vicepreședinți ai aceleiași Curți de Apel, precum și trei părinți care au condus aceeași instituție au devenit tot notari publici, fără a avea vreo problema lă examen. Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici de la București a decis să invalideze concursul cu scandal pentru dobândirea calității de notar stagiar de la Timișoara, concurs câștigat de către 5 candidați “cu dedicație”. La concursul invalidat, de pe 15 septembrie, nota cea mai mare a obtinut-o Adina Nistor, fiica vicepreședintelui Curții de Apel Timișoara, Erica Nistor, urmată pe locul al doilea din cei cinci admiși de către Anca Diana Petrișor, fiica lui Petre Petrișor, fost președinte al Tribunalului Timiș și judecător la Curtea de Apel Timișoara , actualmente avocat. Au urmat presiuni și șantaje mediatice indirecte din tabăra câștigătorilor examenului invalidat.
Decizia de anulare a primului concurs a atras presiuni asupra Colegiului Director și a lui Dumitru Viorel Mănescu, președinte al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. Anularea concursului cu aranjamente a deranjat castele notarilor de la Curtea de Apel Timișoara. Cu toate acestea, pe 31 octombrie la Timișoara, a avut loc un nou concurs pentru ocuparea a opt posturi de notari stagiari, pentru județele Timiș, Arad și Caraș-Severin. Acesta are loc după ce un prim concurs a fost invalidat de către Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici de la București. Motivele anulării primului concurs au fost grave nereguli în desfășurare și abateri ale comisiilor de examinare si de contestații. Noul concurs a stârnit un adevărat război între părinții și protectorii unora dintre candidați, mai ales că aceștia sunt la rândul lor judecători, notari sau avocați. Dezinformarea și presiunile au atins cote maxime înaintea examenului, a cărui miză a făcut ca diverse personaje să încerce presiuni prin demnitari din Justiție sau santaje mediatice.
Temerile candidaților care au contestat primul examen, cum că și cel de-al doilea va fi aranajat, s-au adeverit la concursul din 31 octombrie. Teoretic, toți candidații au avut șanse egale, lucru cerut și de către Dumitru Viorel Mănescu, președinte al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România: "La examen lucrările vor fi corectate de către un profesor universitar de la Cluj, iar președintele Comisiei de Examinare este din Oradea. Am discutat cu cei de la Camera Notarilor din Timișoara și am insitat să se țină un concurs corect. Toți candidații să pornească de la zero și cu sanse egale”. Cu toate acestea, căștigătorii au fost cei la care se aștepta toată lumea, adică aceeași de la primul concurs, cu exceția unui singur candidat, care s-a retras.
Acum, notarii care au organizat concursul vor fi audiați la DNA București, care a preluat acest caz, mai ales că s-au vehiculat sume de ordinul a 50 de mii de euro pentru câștigarea unui post, conform declarațiilor făcute chiar de unii dintre candidați. Președintele Camerei Notarilor din Timiș, Eusebiu Dănilă a recunoscut că, datorită modului cel puțin dubios în care s-au desfpșurat cele două concursuri, cazul a ajuns în atenția Direcției Naționale Anticorupție. ”DNA București a declanșat o anchetă în legătură cu examenul de la Timișoara. Ne-au cerut toate documentele, borderouri, grile și lucrările de la ambele concursuri. Ce documente, mai exact, vă pot spune cei de la DNA. Momentan nu am fost invitat la audieri. Legat de acuzațiile legate de cererea unor sume de bani de la candidați, nu știu dacă sunt reale sau nu”, a declarat acesta.