x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Recalculare - Nu toate pensiile se maresc obligatoriu

Recalculare - Nu toate pensiile se maresc obligatoriu

03 Noi 2004   •   00:00

Primele pensii recalculate presupun cresteri ale veniturilor, in majoritatea cazurilor, acestea pornind de la 1.750 de lei si ajungand la aproape 4 milioane de lei, potrivit unui raport al Casei Nationale de Pensii dupa prima luna de la inceperea procesului de recalculare a pensiilor.

Click pentru a mari imaginea
MECANISM. Pensionarii care obtin un punctaj mai mic raman cu veniturile pe care le primesc deja
Conform Mediafax, la o luna de la declansarea procesului de recalculare, functionarii caselor judetene de pensii au solutionat 285.000 de dosare. Primele pensii recalculate prespun, in majoritatea cazurilor, cresteri ale punctajului mediu anual fata de cel aflat in plata, valoarea pensiilor crescand cu sume cuprinse intre 1.750 lei si 3.926.600 lei.

Oficialii Casei de Pensii au precizat ca nu toata lumea va beneficia de mariri. Daca punctajul mediu anual calculat este mai mic decat punctajul mediu anual pentru care deja se face plata, se va alege punctajul mai mare. Evaluarea dosarelor se face insa intr-un ritm scazut, situatie care are drept cauza lipsa personalului si a tehnicii de calcul perfomante. Procesul de recalculare a pensiilor, operatiune care a inceput la data de 1 octombrie 2004, ar trebui finalizat la sfarsitul anului viitor, potrivit estimarilor guvernamentale. Oficialii CNPAS sustin ca se vor incadra in graficul stabilit, primele pensii recalculate intrand in plata cel mai devreme in a doua jumatate a anului viitor. Acest lucru va fi posibil, potrivit CNPAS, dupa suplimentarea personalului care se ocupa de evaluarea dosarelor de pensie. Astfel, au fost identificate resursele financiare necesare sustinerii unui numar suplimentar de 700 de persoane, care au fost deja angajate la casele teritoriale de pensii.

×
Subiecte în articol: observator