x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rechizitoriu DNA - "Bani pentru partid"

Rechizitoriu DNA - "Bani pentru partid"

de Violeta Fotache    |    14 Dec 2006   •   00:00

Deputatul PSD Ioan Stan, vicepresedinte al organizatiei judetene de partid Suceava, Gavril Mirza, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, si Petru Stirbu, director in CJ, au fost ieri deferiti justitiei de catre procurorii anticoruptie. Potrivit DNA, ei vor fi judecati de instanta suprema pentru ca in perioada 2002-2006 si-au folosit functiile si influenta pentru a obtine de la persoane si firme sponsorizari pentru partid prin Fundatia Social-Culturala "Armonia", al carui presedinte era chiar Mirza.

Deputatul PSD Ioan Stan, vicepresedinte al organizatiei judetene de partid Suceava, Gavril Mirza, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, si Petru Stirbu, director in CJ, au fost ieri deferiti justitiei de catre procurorii anticoruptie. Potrivit DNA, ei vor fi judecati de instanta suprema pentru ca in perioada 2002-2006 si-au folosit functiile si influenta pentru a obtine de la persoane si firme sponsorizari pentru partid prin Fundatia Social-Culturala "Armonia", al carui presedinte era chiar Mirza. De precizat ca Legea 43/2003, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, interzice expres finantarea partidelor politice de catre o fundatie.

Tactici. Anchetatorii au descoperit trei modalitati concrete prin care cei trei invinuiti si-au desfasurat activitatea infractionala, potrivit Biroului de presa al DNA. O modalitate este cea prin care Mirza personal, sau prin intermediul lui Stirbu, i-a convocat pe reprezentantii unor societati comerciale din judet, chiar la sediul Consiliului Judetean, si le-a cerut sa contribuie cu bani la desfasurarea unor actiuni social-culturale, sportive ori cu caracter umanitar, care urmau sa se desfasoare prin Fundatia "Armonia". Stirbu era cel care distribuia participantilor contractele de sponsorizare.

A doua modalitate il avea pe deputatul Ion Stan in calitatea de contributor la strangerea de bani de la firmele unor membri PSD. Conform DNA, la sedintele Organizatiei Municipale Falticeni a PSD deputatul Stan a cerut sa fie sponsorizata Fundatia "Armonia", cu precizarea ca sumele urmau a fi folosite pentru campania electorala. In acest caz, contractele au fost distribuite ba de Stan, ba de Stirbu. A treia cale - distribuirea de contracte de sponsorizare de Stirbu si alte persoane ramase inca neindentificate. Prin aceste cai s-au strans la fundatie apropae 2,8 miliarde de lei vechi, suma pentru care procurorii au dispus confiscarea. Ancheta continua cu Asociatia Alianta pentru Democratie din Bucovina.

Cuvantul lui Mirza. "Dosar politic", "razbunare a PNL si a lui Gheorghe Flutur", a strigat ieri Gavril Mirza, acuzand DNA ca s-a transformat intr-o "fabrica de dosare politice". El s-a plans ca a aflat din presa de trimiterea sa in judecata si a negat acuzatiile, afirmand ca fundatia s-a ocupat cu sustinerea romanismului in zona Cernauti, editand peste 30 de carti.

×
Subiecte în articol: observator