x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RECORD ÎN ROMĂNIA STABILIT LA AGIGEA / Cea mai mare captură de cocaină:1,2 tone

RECORD ÎN ROMĂNIA STABILIT LA AGIGEA / Cea mai mare captură de cocaină:1,2 tone

de Violeta Fotache    |    31 Ian 2009   •   00:00
RECORD ÎN ROMĂNIA STABILIT LA AGIGEA / Cea mai mare captură de cocaină:1,2 tone

1,2 tone de cocaină pură, valorând peste 50 de milioane de euro, au fost descoperite ieri de autorităţile române, în Portul Agigea, într-un container cu lemn de cedru, adus din America de Sud. Potrivit şefului DIICOT, Codruţ Olaru, aceasta este cea mai mare captură de cocaină din Europa ultimilor 20 de ani.



Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), împreună cu ofiţeri din cadrul DGCCOA, au capturat ieri peste 1,2 tone de cocaină pură, în urma unei acţiuni desfăşurate în Portul Constanţa Sud Agigea. Drogul a fost descoperit într-un container adus cu vaporul din Brazilia şi care, potrivit documentelor vamale, conţinea lemn de cedru.

AU AŞTEPTAT SĂ PRINDĂ BENEFICIARUL
Autorităţile au trecut la acţiune după aproape trei luni de monitorizare specifică a reţelei de traficanţi de stupefiante, spun surse din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (DGCCOA). Oamenii legii ştiau că în container sunt disimulate droguri de mare risc încă de la descărcarea în port, însă pentru că trebuia prins şi destinatarul cocainei, acţiunea a fost amânată până ieri când beneficiarul mărfii s-a prezentat să facă formalităţile vamale. Astfel, containerul cu cocaină de peste 50 de milioane de euro, ascunsă în cutii din lemn de cedru, a stat "parcat" la cheu aproape o lună de zile. Destinatarul containerului este o firmă românească, al cărui reprezentant a fost reţinut pentru audieri, imediat după deschiderea containerului care s-a făcut în prezenţa procurorilor, a vameşilor, a poliţiştilor de frontieră şi a unor ofiţeri din cadrul BCCOA Constanţa. Potrivit surselor noastre, alte trei persoane au fost reţinute pentru audieri, printre care se află şi un cetăţean spaniol. Zona Portului a fost securizată de forţe de ordine şi s-a trecut la efectuarea de percheziţii. "Nu vă pot spune deocamdată decât că aceasta este cea mai mare captură din ultimii 20 de ani, în Europa", ne-a declarat şeful DIICOT, procurorul Codruţ Olaru. Afirmaţia acestuia a fost întărită de ministrul Administraţiei şi Internelor, Liviu Dragnea. Acesta le-a transmis, de la Sinaia, felicitări celor care au reuşit captura şi a precizat că i-a cerut şefului Poliţiei Române să îi recompenseze pe poliţiştii implicaţi în depistarea transportului.

Ultima mare captură de droguri a fost făcută tot în portul Agigea, în iunie 2005, când autorităţile au găsit într-un container 106,8 kilograme de cocaină, care valora pe piaţa neagră a acelui an, aproximativ 10 milioane de euro.

La închiderea ediţiei, acţiunea era încă în desfăşurare.

×
Subiecte în articol: observator