x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Recunoaşterea valorii

Recunoaşterea valorii

de Mihai Stirbu    |    21 Mai 2008   •   00:00
Recunoaşterea valorii
Sursa foto: Dan Marinescu/

Cel mai mare premiu din istoria recentă a României, în valoare de 3 miliarde de lei vechi, s-a acordat aseară inventatorului român Justin Capră de către Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Cel mai mare premiu din istoria recentă a României, în valoare de 3 miliarde de lei vechi, s-a acordat aseară inventatorului român Justin Capră de către Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

 

 

Prezidiul Academiei Române a decis în şedinţa de ieri cui i se acordă Premiul Dan Voiculescu, cel mai mare premiu individual din istoria recentă. Numele cîştigătorului a rămas secret pînă seara, cînd personalităţi din lumea politică, a culturii şi a sportului s-au reunit la Clubul Diplomaţilor pentru a sprijini această iniţiativă. Preşedintele Academiei, Ionel Haiduc, a înmînat trofeul şi ordinul de plată inventatorului Justin Capră.

Inventator şi inginer român de aviaţie, Justin Capră şi-a dedicat întreaga viaţă cercetării. A inventat în 1957 primul dispozitiv individual zburător. 72 de prototipuri de autoturisme cu consum infim, 7 aparate de zbor nonconvenţionale şi 15 motoare neconvenţionale însumează munca sa.

 

 

“Este meritul dumneavoastră pentru că m-aţi suportat cu toate păcatele şi defectele mele, este meritul Creatorului, este meritul angoasei complexului de inferioritate, lehamitei de cotidian şi lipsurilor. Sînt obligat acum să termin unele proiecte pe care le-am început şi nu le-am terminat din lipsă de bani. Sper să avem în curînd un nou tip de aparat de zburat, graţie acestui premiu. De-a lungul timpului, am întîmpinat diverse probleme, iar totdeauna am dus lipsă de bani şi m-am împăcat cu acest fapt, pensia mea este de 950 de lei, sigur că aceşti bani schimbă situaţia”, a declarat cîştigătorul.

 

 

Procedură. Juriul nu a avut deloc o sarcină uşoară. Au fost primite 130 de propuneri, dintre care 74 de candidaturi au fost eligibile, ca într-un final să fie selectate opt personalităţi: Tudor Gheorghe, actor şi interpret, Gheorghe Tadici, antrenor de handbal, Grigore Leşe, interpret, Justin Capră, inventator, Gabriela Ficz, cercetător, Raed Arafat, medicul care a înfiinţat SMURD, Johannis Klaus, primar, şi Daria Vişănescu, micuţa campioană la şah clasic.

 

 

Prin intermediul acestui premiu, Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României îşi propune să recompenseze persoana cu cea mai mare contribuţie la schimbarea în bine adusă României, prin prisma realizărilor sale.

×
Subiecte în articol: observator