x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reducerea evaziunii la ţigări acoperă scăderea CAS. ANAF şi marile companii din industria tutunului au semnat un protocol

Reducerea evaziunii la ţigări acoperă scăderea CAS. ANAF şi marile companii din industria tutunului au semnat un protocol

de Daniela Ivan    |    25 Sep 2014   •   20:10
Reducerea evaziunii la ţigări acoperă scăderea CAS. ANAF şi marile companii din industria tutunului au semnat un protocol
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Reducerea contrabandei cu ţigări de la aproximativ 17%, cât este în prezent, la 10% ar aduce anual la buget 280 de milioane de euro, bani suficienţi pentru a compensa scăderea CAS cu cinci puncte procentuale, a declarat directorul Corporate & Regulatory Affairs, BAT România, Adrian Popa. Acesta a precizat că un punct procentual de contrabandă generează pierderi la buget de 40 de milioane de euro doar din accize, TVA şi alte taxe şi impozite.

“Ideal ar fi ca, de la nivelul de astăzi, de 17%, să ajungem într-un interval relativ scurt undeva la 10%, care este un nivel remanent. Ar fi extraordinar! Asta s-ar traduce în 280 de milioane de euro la buget, anual, care înseamnă bani foarte mulţi, care probabil ar putea compensa reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor sociale”, a explicat Adrian Popa. Acesta a adăugat că reducerea contrabandei înseamnă şi mai mult decât 40 de milioane de euro pentru un punct procentual redus din contrabandă. “Înseamnă că noi, companiile din tutun, vindem mai puţin şi, în locul nostru, se vând produse ilegale. Deci, noi trebuie să fim flexibili şi la fiecare trimestru să ne uităm şi să vedem cum ne pliem pe vânzările mai mici, pe cifra de afaceri mai mică. Şi, atunci, reducem numărul locurilor de muncă, reducem capacităţile de producţie, ceea ce se traduce tot în pierdere de locuri de muncă şi aşa mai departe”, a explicat reprezentantul companiei.

Administraţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a semnat un protocol de colaborare cu marile companii din industria tutunului pentru combaterea pieţei negre.
“Obiectivul ANAF este acela de a asigura o mai bună colectare a taxelor, în scopul creşterii veniturilor la bugetul de stat, astfel încât autorităţile să poată redirecţiona banii către proiecte vitale pentru economie şi societate, investiţii în infrastructură, sectoare economice profitabile, să asigure sumele necesare pentru plata pensiilor şi salariilor, precum şi un mediu economic corect şi echitabil pentru toţi contribuabilii şi actorii economici”, a declarat preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

La rândul său, şeful Direcţiei Generale a Vămilor, Claudiu Ardeleanu, susţine că priorităţile instituţiei rămân, în continuare, combaterea traficului ilegal cu ţigarete, produse energetice şi alcool.

“În perioada ianuarie ­ august 2014, lucrătorii Direcţiei Generale a Vămilor au descoperit cantitatea de 48.977.477 ţigarete traficate ilegal, a căror valoare depăşeşte suma de 6 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere cu 34%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013”, mai precizat Ardeleanu. 

×