x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reducerea pensiilor şI a salariilor, pe rolul Avocatului Poporului

Reducerea pensiilor şI a salariilor, pe rolul Avocatului Poporului

de Violeta Fotache    |    02 Iun 2010   •   00:00

Magistraţii ameninţă că vor sesiza Comisarul European pentru Justiţie



Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) intenţionează să sesizeze Avocatul Poporului şI instanţa supremeă în legătură actele normative privind reducerea pensiilor şI a salariilor, pentru ca cele două instituţii să atace legile la Curtea Constituţională, ne-a informat judecătoarea Mona Maria Pivniceru, preşedintele AMR. Sursa citată informează că judecătorii deja acuză presiuni şI ingerinţe nepermise privind soluţionarea litigiilor de muncă, derivate din aplicarea unor acte normative în vigoare sau care urmează să intre în vigoare. Magistraţii s-au mai plâns de modificarea agresivă a statutului magistraţilor, fără o prealabilă consultare a acestora şi cu încălcarea grosolană a jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a celei europene. Totodată, AMR arată că art. 53 din Constituţie - ca fundament pentru reducerea pensiilor şi a salariilor pe timp de criză - nu poate fi aplicat.

Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei a fost motiv de îngrijorare pentru judecători, aceştia apreciind că în forma prezentată proiectul reprezintă un pericol care ameninţă statul de drept, în principal, prin încălcarea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, dar şi despre subminarea autorităţii judecătoreşti prin norme juridice care împiedică punerea în executare a hotărârilor definitive şi irevocabile.

"Având în vedere experienţa protestului desfăşurat în perioada cuprinsă 7 aprilie - 28 septembrie 2009, finalizat prin încheierea Protocolului pe justiţie, neînsuşit de actuala putere, majoritatea magistraţilor s-au exprimat în sensul că, în momentul de faţă, măsura cea mai potrivită pentru exprimarea atitudinii lor este găsirea unui alt mod de tratare a situaţiei", se mai arată în documentul citat. Astfel că magistraţii au de gând nu doar să sesizeze Avocatul Poporului şI instanţa supremă, dar vor să se adreseze şI Comisarului European pentru Justiţie.

AMR a mai anunţat că în cel mai scurt timp va aduce la cunoştinţa magistraţilor şi alte măsuri pe care le are în vedere.

Guvernul a adoptat, duminică, proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile şi alte prestaţii sociale din sectorul bugetar, pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament. Proiectele de legi au sosit, luni dimineaţă, la Parlament, urmând a se stabili data când Guvernul şi le va asuma.

×
Subiecte în articol: observator