x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Referendumul este legal

Referendumul este legal

19 Noi 2009   •   00:00

Curtea de Apel Bucureşti a decis, astăzi, respingerea cererii organizaţiilor neguvernamentale de suspendare a referendumului stabilit pentru din 22 noiembrie. Astfel, consultarea a electoratului rămâne valabilă pentru duminică, când au loc şi alegerile pentru preşedintele României.



Curtea de apel Bucureşti a dezbătut astăzi cererea a două ONG-uri, Pro Democraţia şi Agenţia de Monitorizare a Presei, de suspendare a decretului prezidenţial prin care s-a stabilit organizarea referendumului privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. Cererea a fost respinsă de instanţă ca fiind inadmisibilă, relatează Mediafax.

În şedinţa de astăzi, avocatul organizaţiilor neguvernamentale a susţinut că, potrivit Constituţiei, referendumul are scop să consulte naţiunea în privinţa unei probleme în timp ce Traian Băsescu - care a decis deja ce doreşte prin referendum - nu face decât să obţină aprobarea naţiunii.

"Aceste este plebicism într-un regim autoritar", a spus avocatul, care a adăugat că populaţia nu a fost informată obiectiv despre avantajele şi dezavantajele Parlamentului unicameral şi a fost în loc de campanie de informare, propagandă.

De partea cealaltă Administraţia Prezidenţială a cerut respingerea cererilor ONG-urilor, invocând două decizii ale Curţii Constituţionale, respectiv 355/2007 care stabileşte că nu există nicio lege care să interzică organizarea alegerilor în aceeaşi dată cu referendumul şi decizia 567/2007, care dă posibilitatea preşedintelui să consulte populaţia prin referendum.

Începând de miercuri la Curtea de Apel Bucureşti au fost depuse zeci de cereri de intervenţie în acest proces, mare parte dintre ele în favoarea Administraţiei Prezidenţiale.

Instanţa a admis că le va lua în considerare doar pe cele pentru care s-a achitat taxa de timbru, urmând să dea o soluţie cu privire la legalitatea sau nu a solicitării ONG-urilor privind suspendarea referendumului.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 în 22 noiembrie, o dată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

×
Subiecte în articol: observator