x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regiunile cele mai poluate

Regiunile cele mai poluate

de Irina Cristea    |    18 Sep 2007   •   00:00
Regiunile cele mai poluate
Sursa foto: PAL PILLAI/

Mai multe centre industriale din India, China şi din spaţiul fostei Uniuni Sovietice şi-au făcut intrarea pe lista celor mai poluate locuri din lume. La polul opus se situează regiuni din Orientul Mijlociu şi Oceania, considerate incă "verzi".

Mai multe centre industriale din India, China şi din spaţiul fostei Uniuni Sovietice şi-au făcut intrarea pe lista celor mai poluate locuri din lume. La polul opus se situează regiuni din Orientul Mijlociu şi Oceania, considerate incă "verzi".

Şapte ţări au realizat trista performanţă de a găzdui pe teritoriul lor cele mai poluate zece locuri de pe intreaga planetă. Potrivit unui clasament pe anul 2007, realizat de Institutul Blacksmith şi citat de Agenţia France Presse, aceste adevărate "găuri negre" pentru mediul inconjurător afectează sănătatea a 12 milioane de persoane. Cei mai afectaţi sunt copiii, se arată in documentul dat publicităţii de organizaţia nonguvernamentală cu sediul la New York şi de fundaţia elveţiană Green Cross, care a participat la cercetare.

NOU-VENIŢII. Spre deosebire de anul trecut, in clasamentul celor mai poluate locuri şi-au făcut intrarea căteva locaţii noi. Este vorba despre Sukinda şi Vapi (India), Tianying (China) şi Sumgayit (Azerbaidjan). Experţii semnalează că situaţia este extrem de ingrijorătoare la Vapi, "o regiune supraaglomerată de centre industriale, unde au fost semnalate peste 50 de cazuri de contaminare a solului şi apei cu pesticide, bifenili policloruraţi, crom, mercur, plumb şi cadmiu".

RĂZBOIUL RECE. Pe lăngă acestea, pe lista neagră a celor mai poluate locuri din lume figurează Linfen din China, La Oroya din Peru, Dzerjinsk şi Norilsk din Rusia, Cernobil din Ucraina şi Kabwe din Zambia.

"Exploatarea minelor, poluarea care datează din perioada războiului rece şi producţia industrială neregulată sunt principalele cauze ale poluării identificate in raportul Institutului Blacksmith", se arată in documentul citat.

LISTA PE LARG. Organizaţia neguvernamentală a intocmit, de asemenea, o listă extinsă ce cuprinde 30 de locuri considerate extrem de periculoase pentru mediu, pentru sănătatea şi chiar pentru viaţa oamenilor. Ele sunt descrise ca "foarte toxice şi periculoase pentru sănătatea umană", printre ele aflăndu-se o serie de regiuni din Kirgizstan şi Republica Dominicană.

In prezent, singurele zone considerate "curate" şi neafectate de poluarea industrială impinsă la limită sunt Orientul Mijlociu şi Oceania.

Institutul Blacksmith a fost fondat in 1999 şi şi-a stabilit ca obiectiv susţinerea proiectelor de mediu legate de poluare. Fundaţia Green Cross Suisse militează pentru limitarea pagubelor generate de catastrofele industriale şi militare.

Cernobilul, tot in frunte

Zona centralei nucleare de la Cernobil, din nordul Ucrainei, deţine, in clasamentul celor zece regiuni cele mai poluante din lume, unul dintre locurile fruntaşe. Accidentul nuclear din 1986 - cel mai grav din istoria omenirii - a avut consecinţe asupra sănătăţii publice, a mediului şi a economiei. Consecinţe care se resimt şi astăzi, după cum au constatat experţii internaţionali. Regiunea Cernobilului a fost părăsită după calamitatea de la 26 aprilie 1986, cănd reactorul al patrulea al centralei atomoelectrice a explodat. Toţi locuitorii permanenţi ai oraşului şi ai imprejurimilor acestuia au fost evacuaţi din cauza nivelului de radiaţii. Astăzi, oraşul Cernobil este populat de aproximativ 2.000 de persoane, intre care oameni de ştiinţă, turişti, localnici.

×
Subiecte în articol: verde!