x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regulamentul scolar - Jos decolteul!

Regulamentul scolar - Jos decolteul!

de Eugenia Mihalcea    |    04 Oct 2005   •   00:00
Regulamentul scolar - Jos decolteul!

Elevii trebuie sa mearga la scoala imbracati decent. In opinia directorilor, asta inseamna fara cercei in nas sau buric, fara fuste scurte, fara bluze decoltate sau cu umerii goi. De asemenea, conform noului regulament scolar aprobat de Ministerul Educatiei si publicat la sfarsitul saptamanii trecute in Monitorul Oficial, scoala va incepe din toamna 2006 la 1 septembrie, iar fumatul in unitatea de invatamant este interzis atat pentru elevi, cat si pentru profesori. Elevii isi trimit deja mail-uri prin care se indeamna sa faca greva generala pe 6 octombrie. - Regulamentul controversat il puteti citi aici-

Parintii trebuie sa treaca cel putin o data pe luna pe la scoala. Daca nu-si trimit copiii sa invete, vor fi amendati. De asemenea, elevii trebuie sa vina la scoala imbracati decent. Toate acestea in noul regulament de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, care a fost publicat la sfarsitul saptamanii trecute in Monitorul Oficial.

"Toata lumea ma stie ca Vali cu parul lung. Ma poate obliga scoala prin regulament sa ma tund?" Asta este una dintre intrebarile pe care si le-au pus elevii o data cu aparitia noului regulament de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar. Vali isi tine parul strans in coada si e decent, el nu vrea sa poarte uniforma, dar nici nu se imbraca strident. Daca-si tunde parul, cum o sa-si mai poata el spune "Vali cu parul lung"…

FARA FUMAT. Noul regulament aprobat de Ministerul Educatiei prevede ca tinerii trebuie sa se prezinte la scoala intr-o tinuta decenta. Daca parul lung este decent sau nu ramane deja la latitudinea directorilor de scoli. Florentina Constantin, director la Liceul "Gheorghe Lazar" din Capitala, spune ca tinuta decenta inseamna "sa nu iasa in evidenta cu un decolteu prea larg, cu o fusta prea scurta sau cu o pieptanatura ca de discoteca". Cu toate ca inca nu s-a intocmit regulamentul de ordine interioara, care il va cuprinde si pe cel aprobat de MEdC, elevii de la Lazar au primit si anul trecut observatii pentru tinuta indecenta, atunci cand a fost cazul, deoarece era prevazut in vechiul regulament al scolii. De asemenea, cei care au fost prinsi fumand in incinta scolii au scos 100.000 de lei din buzunar, la prima abatere. De anul acesta, directorul vrea sa introduca amenzile pentru chiul.

FARA UNIFORMA. Cat despre uniforma, nu se pune problema, din cauza ca elevii nu au fost de acord. Ei spun ca nu vor sa fie "inregimentati". De alta parere este Viorel Tiganescu, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. "Uniforma poate fi introdusa, este o imbracaminte care il particularizeaza pe elev, ii poate da acea stare de mandrie ca merge la un liceu sau altul", spune inspectorul.

La Liceul "I.L. Caragiale" din Bucuresti se va introduce un fel de uniforma: tricouri de culori diferite pentru fiecare clasa. Elevii au posibilitatea sa-si achizitioneze tricoul de unde doresc, numai sa fie in culoarea clasei, dupa cum spune directorul adjunct, Comsa Alexandra. Dar noul regulament interzice fumatul in scoli atat pentru elevi, cat si pentru profesori. Din toamna 2006 scoala incepe la 1 septembrie, asta inseamna doua saptamani de invatat in plus pentru elevi.

GREVA PE NET. De cateva zile, pe Internet circula un mesaj prin care elevii si studentii sunt indemnati sa nu mearga la scoala pe 6 octombrie in semn de protest fata de reglementarile propuse de Ministerul Educatiei. Textul pare sa fie compus de un invatacel care nu a apucat sa descopere toate tainele limbii romane: "Retineti in ziua de 6 octombrie 2005, nimeni, nici un elev sau student nu trebuie sa se prezinte la scoala. Da MAI DEPARTE chiar e important!!!".

TINUTA
"Uniforma poate fi introdusa, este o imbracaminte care il particularizeaza pe elev, ii poate da acea stare de mandrie ca merge la un liceu sau altul" - Viorel Tiganescu, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti

DREPTURI SI OBLIGATII
  • Elevii trebuie sa aiba o comportare civilizata si o tinuta decenta, atat in unitatea de invatamant, cat si in afara ei.
  • Este interzis elevilor sa detina si sa consume, in perimetrul scolii si in afara acesteia, droguri, bauturi alcoolice si tigari si sa participe la jocuri de noroc
  • Pentru toti elevii din invatamantul preuniversitar, la fiecare 10 absente nejustificate, pe semestru, din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numarul de ore pe semestru la o disciplina, va fi scazuta nota la purtare cu cate un punct.
  • In invatamantul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauza de 15 minute, dupa fiecare ora, si o pauza de 20 de minute, dupa cea de-a doua ora de curs
  • Elevul sau, dupa caz, reprezentantul sau legal are dreptul de a contesta modalitatile si rezultatele evaluarii. Contestatia se adreseaza cadrului didactic respectiv, care are obligatia de a justifica modalitatea de evaluare si rezultatele acesteia.
  • ×
    Subiecte în articol: observator scoala elevii