x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reorganizarea Romsilva: eficientizare sau un “tun” de zeci de milioane de euro?

Reorganizarea Romsilva: eficientizare sau un “tun” de zeci de milioane de euro?

de Diana Rucinschi    |    23 Mai 2008   •   00:00

Proiectul de reorganizare a Regiei Naţionale Romsilva a iscat o mulţime de suspiciuni. ONG-urile din domeniu acuză conducerea regiei că, sub paravanul reorganizării, urmăresc, de fapt, să pună mîna pe “comoara” pe care o gestionează.



Proiectul de reorganizare a Regiei Naţionale Romsilva a iscat o mulţime de suspiciuni. ONG-urile din domeniu acuză conducerea regiei că, sub paravanul reorganizării, urmăresc, de fapt, să pună mîna pe “comoara” pe care o gestionează. Aceştia se apără afirmînd că măsurile vor transparentiza activitatea regiei şi vor reduce cheltuielile. Ministrul Cioloş susţine acordarea de personalitate juridică parcurilor, dar nu este sigur că reorganizarea administrativă este unica soluţie.


Proiectul de hotărîre de Guvern care vizează reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva a declanşat un veritabil scandal. Concret, actul normativ prevede ca o serie de unităţi din subordine să primească personalitate juridică, pentru o mai bună gestionare a activităţii. Pe lista obiectivelor se află Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice “Marin Drăcea”, Agenţia de Silvoturism, Unitatea de Prelucrare şi Industrializare a Lemnului, Silvafruct Piatra Neamţ, Muzeul Cinegetic al Carpaţilor “Posada” şi 22 de parcuri naturale.


Varianta eficientizării.  Conducerea regiei susţine că prin acordarea de personalitate juridică unor unităţi, costurile acestora vor fi scoase la suprafaţă, în prezent activitatea lor fiind înglobată în cea a direcţiilor silvice. “Personalitate juridică înseamnă că au un regulament de organizare şi funcţionare propriu, pot încheia contracte, se pot prezenta în instanţă, dar rămîn în subordinea Romsilva, iar banii aduşi rămîn tot în contul regiei. Nu au patrimoniu. Ca să vorbim deschis, mai degrabă acum se poate privatiza, decît după ce vor fi evidenţiate separat, vor fi individualizate”, susţine directorul general al RNP, Dan Ioan Aldea. El a exemplificat cu unitatea de producţie a sucurilor de la Piatra Neamţ, ale cărei pierderi sînt de două milioane de euro, şi cu activitatea din domeniul cailor de rasă, ale cărei pierderi sînt de trei milioane de euro. “Dacă nu ar fi toate aceste activităţi care aduc pagubă Romsilva, profitul ar fi de 100 milioane de euro, nu de 25 milioane de euro, cît este în prezent”, a spus Aldea. El a explicat că propunerea Romsilva de reorganizare a fost realizată pentru alinierea la legislaţia internă, respectiv noul Cod Silvic, şi cea europeană, dar şi pentru eficientizarea activităţii şi atragerea de fonduri UE.


Varianta “tunului”. De partea cealaltă, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor (FAP) a cerut Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să nu avizeze proiectul de hotărâre de Guvern privind reorganizarea Romsilva, susţinînd că miza este de fapt patrimoniul companiei. “Este vorba de zeci de cabane de vînătoare modernizate la standarde europene, Muzeul Cinegetic al Carpaţilor Posada, cu o suprafaţă adiacentă de teren de cinci hectare, într-o zonă pe Valea Prahovei, de interes turistic deosebit, Centrul de producere a sucurilor naturale din fructe de pădure Silvafruct Piatra Neamţ, gatere şi instalaţii de debitat şi de prelucrat masă lemnoasă, sedii de parcuri naţionale şi sedii de parcuri naturale”, susţinea preşedintele FAP, Marian Stoicescu. El consideră că după trecerea în patrimoniul noilor unităţi, obiectivele vor putea fi vîndute sau concesionate pe zeci de ani.


Varianta ministrului. Prezent la o dezbatere avînd ca subiect chiar această temă, Dacian Cioloş s-a declarat pentru adoptarea unor măsuri care să permită parcurilor naţionale să acceseze fonduri europene, dar nu foarte convins de faptul că reorganizarea administrativă este singura soluţie de eficientizare a activităţii RNP. “Pentru administrarea parcurilor naţionale, care au dreptul la fonduri UE, pentru o mai clară gestionare, este nevoie să găsim o formă juridică sau administrativă care să permită accesarea acestor fonduri şi din această perspectivă am înţeles propunerea Romsilva pentru acordarea de personalitate juridică. În această situaţie, modificarea de legislaţie ar putea avea în vedere acest lucru, iar pentru alte acţiuni trebuie o analiză aprofundată, să vedem exact ce se poate face pentru eficientizare”, a afirmat Dacian Cioloş. El a susţinut că unităţile care vor primi personalitate juridică, în urma reorganizării, nu vor avea patrimoniu, vor rămîne în subordinea Romsilva şi nu vor putea să fie privatizate.

×
Subiecte în articol: observator romsilva juridică