Din perspectiva crizei europene, Salzburger Nachrichten considera ca Romania este intr-o 'situatie fara iesire.' In Romania nu mai putem vorbi de politica, ci despre cine se poate imbogati pe spinarea statului. Este incredibil cu ce probleme se confrunta in ultimii ani sistemul de valori al UE. Primii au fost grecii care s-au milogit pentru aderarea la Zona Euro si au dus continentul intr-o criza profunda. Apoi a inceput Viktor Orban in Ungaria sa isi implementeze sistemul dictatorial, profitand de o majoritate parlamentara de doua-treimi in favoarea sa. Urmatoarea tara care ameninta sa deraieze de pe sine este Romania. In aceasta tara sud-est europeana, clanurile politice se ataca reciproc in stil mafiot. Increngaturile au luat locul structurilor democratice. Despre politica nu mai poate fi vorba. Situatia pare momentan fara iesire. Fie ca vorbim de democrat-liberali sau de social-democrati gasim oameni insetati de bani si putere. Atat timp cat elitele nu au intelegere pentru statul de drept si regulile democratice, lupta pentru putere va continua. Uniunii Europene nu ii ramane decat tentativa de a interveni moderat si de a miza pe factorul timp', puncteaza Salzburger Nachrichten.
Din Ungaria, agentia de presa MTI, citata de Rador, decreteaza: "Soarta presedintelui Traian Basescu a avut o miza si in strainatate'. "In timp ce prin reinstalarea in functie a presedintelui Traian Basescu se poate conta pe continuarea razboiului 'civil' politic din Romania, mai multi analisti de la Bucuresti se intreaba in ce masura conflictul intre alianta de centru-stanga aflata la guvernare si seful statului a fost influentat de forte din afara Romaniei. Uniunea Social Liberala (USL), compusa din social-democrati, liberali si conservatori, premierul Victor Ponta si presedintele PNL, Crin Antonescu, care ar fi dorit foarte mult sa se instaleze la Palatul Cotroceni, au fost manati de interesul obtinerii puterii, dar si in spatele supravietuirii lui Traian Basescu au existat atat interese personale, cat si de grup. De asemenea, a fost evident ca Rusia lui Putin, tarile cele mai importante ale UE si Statele Unite au avut propriile lor interese bine definite. Rusia s-a pozitionat pe fata de partea Guvernului Ponta si a deschis tirul, la nivelul comunicarii, impotriva lui Traian Basescu. Pe site-ul in limba romana al postului oficial de radio Vocea Rusiei se putea citi cat de curajoasa a fost atitudinea lui Victor Ponta si Crin Antonescu fata de autoritatile de la Bruxelles. Potrivit radioului Vocea Rusiei, 'acum s-a dovedit ca atitudinea slugarnica fata de institutiile europene are anumite limite'. Vocea Rusiei l-a prezentat pe presedintele suspendat drept cel mai credincios vasal al SUA, amintind ca, tocmai din cauza atitudinii 'servile' a lui Traian Basescu, Romania a trimis trupe in Irak si Afganistan si permite ca pe teritoriul sau sa fie amplasat scutul antiracheta. Inca nu era clar cum se va termina referendumul, si Vocea Rusiei stia deja ca 'un eventual succes a lui Traian Basescu va insemna o victorie a programului militar american in Europa de Est'. Vocea Rusiei a mai afirmat ca Traian Basescu s-a supus inclusiv Ungariei. Astfel, acest post de radio a amintit voalat faptul ca, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, premierul Ungariei i-a indemnat pe romani si pe maghiarii din Romania 'sa adopte o decizie buna, cum ar fi sa nu adopte nici o decizie'. Aceasta declaratie a fost interpretata de Vocea Rusiei ca fiind una de 'sustinere totala' a presedintelui Romaniei. La randul sau, purtatorul de cuvant al cancelarului Germaniei a anuntat ca masurile Guvernului Romaniei menite sa restranga atributiile Curtii Constitutionale ar putea pune in mare pericol principiul separatiei puterilor in stat. De asemenea, cancelarul Angela Merkel si ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, au solicitat Guvernului Romaniei sa respecte normele europene, considerand inacceptabil ca intr-un stat membru al UE sa fie incalcat principiul statului de drept.
In concluzie, evenimentele din Romania au avut o miza si pentru lumea de afara. In timp ce Moscova a sustinut una dintre parti, lumea occidentala a insistat asupra impacarii partilor si a nevoii de stabilitate, asteptand predictibilitate din partea autoritatilor de la Bucuresti. Atitudinea Moscovei este determinata de principiile apararii influentei geopolitice si promovarea politicii energetice pragmatice a Rusiei. Marea putere de peste ocean si-a promovat interesele strategice (siguranta bazelor militare americane si continuarea programului antiracheta in Romania). In acelasi timp, Uniunea Europeana a considerat ca cea mai importanta este pastrarea unui sistem de valori generale si s-a gandit la telurile pe termen lung ale integrarii, care presupun ca o tara membra a UE sa aiba baze politice si economice', scrie MTI.
Din Elvetia, editia online a cotidianului Neue Zurcher Zeitung, nzz.ch, scoate in evidenta ca miza reala a luptei din Romania este "acapararea justitiei'. "Parlamentul Romaniei a confirmat revenirea in functie a lui Traian Basescu. Reintoarcerea sa va insemna relansarea luptei pentru controlul asupra justitiei. Prin intoarcerea lui Basescu poate fi programata o noua runda a luptei politice. Urmeaza numirea unui nou procuror general si un nou sef la DNA. Este previzibil ca din perspectiva confruntarii presedinte-Guvern, noul ministru al Justitiei va propune persoane nedigerabile pentru Traian Basescu. Un motiv intemeiat pentru putere sa il acuze de obstructionare', concluzioneaza NZZ.
Potrivit Wall Street Journal, constatarea CCR in favoarea presedintelui suspendat a marcat o victorie pentru Uniunea Europeana, care a criticat eforturile de a indeparta un politician nepopular de centru-dreapta drept o amenintare serioasa la adresa statului de drept din Romania. Disputele partizane intense indelungate au consumat politica romaneasca luni de zile, generand temeri in randul investitorilor ca masurile economice necesare nu vor continua si impingand moneda romaneasca, leul, la un nivel minim fata de euro in aceasta vara, adauga WSJ.
Lupta dintre Basescu si premierul Ponta ar putea izbucni din nou, in contextul in care Romania, unul dintre cele mai sarace state membre ale UE, se confrunta cu cereri de austeritate dure din partea creditorilor internationali, comenteaza si publicatia Scotsman. Criza a paralizat procesul de elaborare a politicilor, a depreciat leul si a infuriat UE, care l-a acuzat pe Ponta de subminare a democratiei si intimidare a judecatorilor intr-o tara indelung criticata pentru coruptie, mai scrie publicatia scotiana.
Citește pe Antena3.ro