x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Restaurant liber de OMG"

"Restaurant liber de OMG"

de Anca Aldea    |    15 Sep 2009   •   00:00

Ecologiştii au pus ochii pe restaurantele în care nu se folosesc organisme modificate genetic (OMG) pentru ca oamenii care servesc masa în oraş să ştie că mănăncă sănătos.



Luna trecută, Agent Green a demarat o acţiune ambiţioasă, cerând unui număr de 100 de restaurante mari şi mici să declare pe propria răspundere sau să realizeze analize de laborator prin care să probeze faptul că produsele servite clienţilor nu conţin organisme transgenice. Până la 15 septembrie, un lanţ de restaurante şi trei localuri au fost marcate cu un abţibild pe care scrie "Restaurant liber de OMG" şi care înfăţişează o farfurie pe care este aşezat un craniu alcătuit din mai multe legume.

Preşedintele Agent Green, Gabriel Păun, a precizat că au prioritate locaţiile din imediata vecinătate a instituţiilor guvernamentale care iau decizii pe OMG, a ambasadelor şi a centrelor de afaceri. Ecologiştii arată într-un comunicat că eurobarometrele şi cel mai recent sondaj de opinie realizat la nivel naţional în România fac dovada că "marea majoritate a consumatorilor se opune categoric OMG în farfurii". Cu toate acestea, "Guvernul României evită să satisfacă dorinţa exprimată a consumatorilor şi permite invazia plantelor MG în câmpuri, pe rafturi şi în farfurii. Agent Green apelează la piaţă pentru a stopa OMG. Pentru început înfiinţăm restaurante libere de OMG", a adăugat Păun.

Carmen Strugari, director de producţie al lanţului de restaurante sus-amintit, a arătat cât de uşor este să procuri ingrediente sănătoase de pe piaţă pentru a le oferi clienţilor mâncăruri de calitate: "Nu dorim să utilizăm ingrediente obţinute industrial şi le alegem pe cele obţinute prin practici agricole «prietenoase» cu mediul. De aceea, alimentele cu OMG nu îşi au rostul în restaurantele noastre. De fiecare dată când achiziţionăm ingredientele pentru mâncărurile noastre cerem furnizorilor buletine de analiză care să garanteze lipsa totală a contaminării acestora cu OMG. Ne costă în plus, dar merită".

Campania "Restaurant liber de OMG", care se va finaliza în martie 2010, se va extinde la nivel naţional începând cu luna octombrie.

×
Subiecte în articol: verde!