Miniştrii Guvernului Boc s-au pus pe îndeplinit cerinţele de restructurare cerute de premier. În urma şedinţei de miercuri, nimic nou pe lista zecilor de agenţii. Vechea metodă de desfiinţare arată tot a comasare. Practic, prin comasare, agenţiile pierd maximum două-trei posturi de conducere, fiind păstrate în schimb cohorte de angajaţi. În tabăra secretarilor de stat, lucrurile arată tot a comasare sau a transferare de atribuţii.
Unii şi-au pierdul locurile, dar pentru alţii s-au schimbat doar însărcinările de serviciu. Aparatul de lucru al primului-ministru a mai primit un secretar de stat, Baba Cătălin Ovidiu părăsind Ministerul Educaţiei pentru un loc în echipa lui Emil Boc. Marin Anton a lăsat Ministerul Transporturilor pentru Ministerul Mediului, iar Barna Tanczos s-a mutat de la Ministerul Dezvoltării la cel al Agriculturii. Deşi anunţau că vor fi desfiinţate agenţiile care nu au la bază cerinţe europene, cel puţin la Ministerul Sănătăţii, dar şi la cel al Agriculturii, lucrurile nu se mişcă. Să începem cu Ministerul Sănătăţii, unde, aşa cum a anunţat ministrul Cseke Attila, din nouă unităţi subordonate vor rămâne şapte. Operativitate?
Opt posturi de conducere mai puţin! În plin proces de reformare a statului nu s-a atins nimeni de Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor, înfiinţată în 1999. O altă cerinţă europenă adaptată la legea românească! Comisia are un organ colegial de conducere format din şapte membri numiţi pe o perioadă de patru ani prin decizie a primului-ministru. Membrii CONAS se întrunesc în şedinţe lunare ordinare şi în sedinţe extraordinare ori de câte ori este nevoie şi "beneficiază de o indemnizaţie de participare la sedinţă în cuantum lunar de 20% din salariul de bază al directorului general, indiferent de numărul şedinţelor dintr-o lună", se arată în hotărârea nr. 1148 din septembrie 2008 privind atribuţiile CONAS.
Potrivit legii, Comisia are reglementate 60 de posturi. Din respect pentru criză, sunt ocupate doar 30. În creştere faţă de cele 19 câte erau anul trecut. Cifrele nu spun însă nimic. Asta pentru că, de la înfiinţare şi până în acest moment, CONAS nu a acreditat nici un spital. Nonsensul este cu atât mai pregnant cu cât din cele 431 de spitale din ţara noastră nici unul nu are acreditare, iar, mai nou, acestea au fost transferate în proporţie de 93% către autorităţile locale. CONAS are pentru acest an un buget de 9.470.000 lei, din care subvenţia de la stat este de 2.040.000 lei.
Tot în urma şedinţei de guvern, Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii, anunţa că peste 3.000 de persoane vor fi disponibilizate din structura ministerului, precum şi a unităţilor din subordine. Jurnalul Naţional a arătat modul în care, mai ales în teritoriu, agricultura geme de laboratoare, direcţii, inspectorate şi oficii cu zeci de angajaţi. Se salvează şi de această dată de "reforma" statului Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Eficienţă zero în programele europene pentru care a fost creată în urmă cu şase ani, beneficiind însă de cele mai generoase fonduri europene în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit: 230 de milioane de euro! ANPA nu a reuşit însă să atragă nici măcar un cent. În 2009, după numeroase tatonări ale UE, tot ce au găsit de făcut autorităţile române a fost să transfere atribuţiile pentru programul operaţional către direcţii din cadrul Ministerului Agriculturii.
Citește pe Antena3.ro