x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator REŢEA BUCUREŞTEANĂ/Profesori-infractori licenţiază falşi studenţi - video

REŢEA BUCUREŞTEANĂ/Profesori-infractori licenţiază falşi studenţi - video

de Eugenia Mihalcea    |    Violeta Fotache    |    17 Mar 2009   •   00:00

A ieşit la iveală un scandal de proporţii privind falsificarea de diplome şi licenţierea frauduloa­să a unor falşi studenţi la universităţi precum Hy­pe­rion, Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universitatea de Vest, Universitatea Gheorghe Cristea şi Valahia din Târgovişte.



Cinci persoane sunt la un pas de punerea sub acuzare pentru comiterea infracţiunilor de falsificare de instrumente oficiale, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea şi fo­lo­si­rea de instrumente oficiale falsificate, potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan. Pe baza informaţiilor oferite de DGIPI, poliţiştii şi procurorii Parchetului Ju­de­că­to­riei Sectorului 4 au reuşit să anihileze reţeaua de creare a falşilor licenţiaţi. Printre suspecţi se află şi doi foşti profesori universitari, care au lucrat la Universităţile "Alexandru Ghica" şi "Eu­ro­pa ECOR" din Alexandria, închise din 2005. Cei cinci sunt suspectaţi că au eliberat aproximativ 15.000 de diplome false şi foi matricole. Falsifi­că­ri­le se făceau la cererea amatorilor de diplome uni­versitare, deşi unii dintre ei nu aveau nici măcar diplome de bacalaureat.

Contra a 4.100 euro şi analfabeţii puteau primi diplome "Cereau între 3.000 şi 3.500 de euro pentru falsificarea unui dosar. În cazul în care «beneficiarul» nu dorea să se prezinte la exame­nul de licenţă, i se cereau alţi 600 de euro. În schim­bul banilor, se prezenta la examen o altă per­soană, cu acte de identitate falsificate. Unul dintre cei cinci îşi crease «relaţii» la fiecare din cele cinci universităţi, cel puţin o persoană de la fie­care fiind implicată", ne-a declarat Christian Ciocan. Ieri s-au făcut patru percheziţii, de unde au fost ridicate 80 de cărţi de identitate falsificate, ştampile ale MEC, ştampile cu însemnele unor licee din ţară, timbrul sec (pe care doar MEC poate să-l deţină şi să-l aplice) şi aparatura spe­cia­lă pentru aplicarea lui, diplome false şi falsificate, folie pentru cărţile de identitate, 9 unităţi de calculator şi două scannere superperforman­te. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Ju­de­că­toriei Sectorului 4, procurorul Gheorghe Vi­cen­ţiu Răzvan, ne-a precizat că în acest dosar a fost începută urmărirea penală "in rem" (pentru fap­te), urmând ca în foarte scurt timp anchetatorul să dispună începerea urmăririi penale faţă de per­soanele implicate. "În afară de pedeapsa pe care o va da justiţia, vom cere pedeapsa maxima­lă pentru profesorii implicaţi în acest caz. Vom ce­re Senatelor universităţilor să-i dea afară din şcoa­lă", a spus Ecaterina Andronescu. Ministrul a precizat că va declanşa un control la toate universităţile implicate, "pentru a vedea care a fost veriga slabă".

×
Subiecte în articol: observator