x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reţeaua lui Gorun, dezmembrată de DIICOT

Reţeaua lui Gorun, dezmembrată de DIICOT

de Andreea Căprescu    |    08 Iun 2010   •   00:00
Reţeaua lui Gorun, dezmembrată de DIICOT

Un nou grup infracţional a fost destructurat în această dimineaţă, în urma unei ample acţiuni a poliţiştilor specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT.

Reţeaua era specializată în comiterea de fraude la firmele de leasing şi alte operaţiuni financiar bancare şi era condusă de liderul vâlcean, Ion Gorun. Oamenii legii au executat 47 de percheziţii domiciliare, atât în Bucureşti, cât şi în Vâlcea, Vrancea, Argeş şi Ialomiţa, în total, fiind reţinute 37 de persoane pentru audieri.

Potrivit comunicatului oficial emis de DIICOT, Gorun a coordonat activităţile infracţionale de inducere în eroare şi achiziţionare a unor autoturisme de la firmele de leasing, care au fost ulterior înscrise în circulaţie prin folosirea de documente de identificare şi omologare false.

Până în prezent, au fost identificate un număr de 50 de autovehicule achiziţionate în acest mod, prejudiciul produs unor societăţi de leasing sau unor persoane fizice fiind de aproximativ 700.000 euro.
"Până la această oră nu se poate vorbi despre un anume număr de persoane reţinute întrucât acţiunea se află în plină desfăşurare. Cât despre reţinerea persoanelor şi judecarea lor, aceste acţiuni se vor face în judeţe diferite, Vâlcea, Alba sau Cluj întrucât descinderile au fost făcute pe trei dosare deschise aşa că nu putem spune că toţi cei reţinuţi vor fi aduşi doar la Alba", a declarat comisarul-şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba.


PREJUDICIU DE 700.000 DE EURO
Conform informaţiilor furnizate de IGPR, membrii grupării sunt suspectaţi că, în perioada 2008- 2009, au indus în eroare mai mulţi administratori ai unor societăţi comerciale, care utilizau în sistem leasing utilaje şi autovehicule pentru construcţii, pentru a intra în posesia utilajelor respective.

După ce intrau în posesia autobasculantelor, buldozerelor, betonierelor, membrii grupării le întocmeau acte false şi le vindeau imediat în străinătate. Pentru acest scop, membrii grupării au preluat mai multe societăţi comerciale care prezentau bonitate (rulaj mare, aveau un obiect de activitate potrivit - construcţii şi/sau transporturi, nu aveau datorii către stat ori alte persoane şi nu erau introduse în centrala incidentelor de plăţi).

Aceste societăţi erau cesionate către persoane interpuse, alese în mod expres din rândul unor persoane sărace, fără loc de muncă, fără o ocupaţie constantă şi fără pregătire. În unele cazuri persoanele interpuse nu administrau efectiv societăţile preluate, fiind induse în eroare şi atrase cu diverse promisiuni.

În alte cazuri, acestea participau direct şi conştient la săvârşirea de infracţiuni, prin folosirea instrumentelor de plată fără acoperire sau împuternicirea celor care au constituit gruparea să efectueze diverse afaceri ilegale în numele societăţilor pe care le administrau şi executau ordinele acestora, mai precizează sursele judiciare.

×
Subiecte în articol: observator