x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Retrocedari - Domeniul public, ajuns "proprietate privata

Retrocedari - Domeniul public, ajuns "proprietate privata

07 Iul 2004   •   00:00

O mare parte a Parcului Bordei din Sectorul 1 al Capitalei are drept stapan, de cateva luni, o persoana particulara, desi parcul este incadrat in domeniul public.

Familia Lincaru a intrat in posesia unui teren in cartierul francez din Baneasa, in baza Legii retrocedarii terenurilor confiscate de regimul comunist. Primaria Capitalei, institutia abilitata sa atribuie terenul, a pus la dispozitia membrilor familiei un spatiu verde din Parcul Bordei, pentru ca in Baneasa deja se derulase un alt proiect. Municipalitatea sustine ca spatiul verde din parc este singura proprietate cu drept de retrocedare pe care o are Primaria Capitalei.

FARA ACTE. Directorul Administratiei Parcurilor si Gradinilor, institutie din subordinea Municipalitatii, nu are insa nici un act care sa ateste retrocedarea cu pricina. "Am trimis oamenii sa vada cum arata dosarul, dar n-am gasit nimic. Stiti, noi ne ocupam cu maturatul parcurilor, deciziile importante se iau la nivel mult mai inalt", sustine directorul de la Parcuri si Gradini, Silviu Popa.

Actualul viceprimar al Sectorului 1, Mihai Bazgan, a fost seful Administratiei Parcurilor si Gradinilor si cunoaste in linii mari situatia. El considera ca retrocedarea s-a facut legal, iar proprietarul nu va avea voie sa distruga zona verde. "Autorizatia de imprejmuire a parcului este legala. Proprietarul n-are voie sa faca nici un fel de constructie in acel spatiu, doar s-o transforme intr-o zona de agrement. Parcul Bordei nu este unul istoric, din cate stiu; conform legii, poate fi retrocedat", a spus Bazgan.

In prezent parcul Bordei este imprejmuit de un gard verde pe care scrie "proprietate privata".

Cei care locuiesc in vecinatatea parcului sunt nemultumiti si nu inteleg cum poate fi retrocedat unei persoane un spatiu verde din domeniul public. "Ceausescu s-a chinuit sa aduca specialisti din sapte tari pentru a decora acest parc. Sunt specii de flori unicat, aduse atat pentru Parcul Bordei, cat si pentru gradinile din Cartierul Primaverii", sustin vecini. Tot ei mai spun ca cel care a intrat in posesia parcului a vandut deja terenul, iar actualul posesor doreste sa construiasca in zona un imobil de 14 etaje.

×
Subiecte în articol: observator