In ultimele sapte zile, romanii au trait o mare dezamagire in raport cu dreptatea "marca SUA", care lasa moartea lui Teo Peter fara vinovati © Verdictul Adrian Iovan a ucis, in legitima aparare, un precedent judiciar © Seful statului a "transat" imixtiunile politicului in Justitie, aplicand Guvernului un upercut.
Justitia continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din "saptamana judiciara" ce tocmai s-a incheiat. Am putea-o numi o saptamana a premierelor. Dupa ce de la Revolutie incoace am vazut cu totii in justitia americana un simbol al dreptatii, la care mereu am visat, pentru prima data romanii s-au declarat dezamagiti de dreptatea marca "SUA". Achitarea celui care l-a omorat, din culpa, pe Teo Peter de catre o instanta militara americana a batut de departe toate supararile romanilor pe justitia nationala. DE LA NOI. Alte doua premiere, de data aceasta in ograda noastra, au avut loc in zona Parchetelor. Prima o constituie verdictul procurorilor in cazul Iovan, solutie ce creeaza un important precedent judiciar legat de limitele pana la care poate ajunge autoprotectia dreptului de proprietate. A doua il vizeaza pe cel considerat ani la rand cel mai puternic om din Romania, detinator al unor secrete de importanta nationala. Virgil Magureanu este primul fost sef al unui serviciu secret romanesc de informatii ajuns in situatia de a fi invinuit pentru comiterea unor infractiuni grave, precum cea de subminare a puterii de stat. Ca evenimente inedite la nivelul anului in curs, amintim scandalul interceptarilor telefoanelor lui Dinu Patriciu si iesirea la rampa a presedintelui Basescu, dupa o tacere prelungita pe fondul scandalului in care mai multi membri ai Guvernului au intrat, pe rand, in conflict cu justitia. POZITIE. Dupa ce marti ministrul Nicolaescu a facut pasul inapoi, respectand cele doua hotarari judecatoresti executorii, miercuri, seful statului a criticat dur interferentele actualului Executiv in justitie, facand declaratii socante atat la bilantul Ministerului de Interne, cat si la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii. Umar la umar cu justitia, Basescu a realizat o cotitura importanta: "Este inadmisibil amestecul Executivului in justitie". Vineri, el a recunoscut chiar ca a gresit, ca si ministrul Nicolaescu, in urma cu mai multi ani, nerespectand o hotarare judecatoreasca definitiva. A fost un moment de slabiciune, care nu se va mai repeta, a asigurat presedintele, indemnand la reinstaurarea respectului fata de lege. TELEGRAFIC. O saptamana zbuciumata, in care aproape ca au trecut neobservati Adrian Nastase, amanat doua saptamani de Inalta Curte de Casatie si Justitie cu verificarea averii, ori judecatoarea Maria Huza, deferita justitiei si suspendata din CSM. Sau procurorii Alexandru Tuculeanu si Tanase Joita, primul fost membru CSM, iar ultimul fost mare sef al procuraturii, care au fost pensionati miercuri.
CAZUL TEO PETER, DREPTATE "MARCA SUA"
| ||
|
Citește pe Antena3.ro
PATRICIU, INTERCEPTARI
| ||
|
INVINUIT
| ||
|
VERDICT
|
Celebrul jaf din cartierul Primaverii a fost solutionat. Adrian Iovan nu a ucis, ci a actionat in legitima aparare, pentru a-si proteja familia si proprietatea. Cazul, o premiera pentru practica judiciara din Romania, a creat un precedent extrem de important cu privire la granita sensibila dintre legitima aparare si crima. Dupa trei luni de ancheta, procurorii au dat un continut practic legitimei aparari in cazul protejarii proprietatii. Problema de fond ramane insa deschisa. Solutia nu trebuie sa duca la ideea ca orice proprietar poate sa omoare un om care ii "sare gardul" si apoi sa nu raspunda penal. Ramane in puterea fiecarui magistrat, ca in cazuri similare, sa vada cu obiectivitate diferenta dintre autoprotectie si "libertatea" de a pedepsi un individ mult mai aspru decat prevede insasi legea.
|