x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începe revolta gardienilor. Fără pază în penitenciare

Începe revolta gardienilor. Fără pază în penitenciare

de Diana Scarlat    |    16 Sep 2016   •   12:40
Începe revolta gardienilor. Fără pază în penitenciare

Voluntarii de la Crucea Roșie sau pompierii ar putea asigura paza închisorilor câte o săptămână în fiecare lună, dacă nu se rezolvă problema deficitului de personal din penitenciare, pentru că angajații refuză să mai facă ore suplimentare. Din 2009, când s-au blocat angajările, sistemul penitenciar s-a bazat pe munca suplimentară, neplătită, a angajaților, iar în unele locuri s-au asigurat mai mult de 50% din posturile de pază cu ajutorul deținuților. Sindicaliștii atrag atenția asupra pericolelor, spunând că nici ei, nici restul cetățenilor nu sunt în siguranță, din cauza acestei situații.

Refuzul angajaților din penitenciare de a se mai supune ordinelor de a presta muncă suplimentară vine după ce au fost excluși de la măririle salariale stabilite prin Ordonanța 20 din iulie 2016. Angajaţii din penitenciare solicită ministrului Justiţiei, Raluca Prună, şi Guvernului să aplice prevederile Ordonanţei 20 şi la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aşa cum se întâmplă în celelalte structuri din sistemul de apărare. "Prin OUG 20/2016 tot personalul din penitenciare, ca toţi salariaţii din domeniul de ordine publică şi apărare, trebuia să primească, din luna august, sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009. În realitate s-au dat aceste drepturi peste tot în structură - Poliţie, Armată, SPP, STS, SRI -, mai puţin în penitenciare, printr-o interpretare obscură, încă neclarificată şi neasumată în scris. Nici Ministerul Justiţiei, nici Ministerul Muncii nu ne-au transmis că această prevedere nu trebuie aplicată în penitenciare", a declarat, ieri, Ştefan Teoroc, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), în cadrul unei conferințe de presă comune cu Federaţa Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP). Protestul angajaților din penitenciare este pe o perioadă nedeterminată, iar din luna octombrie vor fi refuzate orele suplimentare, astfel încât vor rămâne posturi neacoperite pentru o săptămână în fiecare lună. Dacă nu se va găsi o soluție pentru această problemă, săptămâna fără personal ar putea fi acoperită de voluntarii de la Crucea Roșie sau de pompieri, așa cum s-a întâmplat în Belgia, chiar anul acesta, a mai explicat liderul sindical.

 

Deficitul de personal

 

Sistemul penitenciar are un deficit de 3.000 de angajați în acest moment, conform schemei actuale de ocupare a posturilor, care prevede 15.000 de angajați, dar sindicatele atrag atenția asupra faptului că numărul de angajați ar trebui să fie mult mai mare, pentru a se acoperi toate nevoile reale din sistem. Doar în acest moment ar fi nevoie de circa 20.000 de angajați, astfel încât deficitul real este de 8.000 de angajați, iar în cazul găsirii unei soluții pentru suplimentarea numărului de penitenciare, cerut pentru a se acoperi deficitul actual de 10.000 de locuri, ar mai fi nevoie de alte câteva mii de angajați. În acest moment, însă, au mai intrat în sistem, prin concurs doar 1.000 de oameni, dar s-au și pensionat la fel de mulți, deficitul păstrându-se în continuare. 2016 a fost primul an în care s-au putut face angajări, după ce s-au blocat posturile în 2009, iar liderii de sindicat spun că nici acest lucru nu ar fi fost posibil și s-ar fi blocat sistemul penitenciar de la începutul anului, dacă fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, n-ar fi prevăzut finanțarea pentru aceste noi posturi, în planificarea bugetară pentru anul acesta. "Acumulăm un milion de ore suplimentare într-un an, cu nenumărate cazuri în care salariaţii depăşesc plafonul de 180 de ore peste care trebuie cerut acordul sindicatelor ori chiar plafonul maximal de 360 de ore. Avem salariaţi care, în luna august, totalizează deja 800 de ore suplimentare pe anul în curs”, a explicat și Florin Şchiopu, preşedintele FSANP.

Deja 50% dintre membrii de sindicat au formulat notificări către angajatori şi au anunţat că nu vor să mai lucreze nicio oră suplimentară, iar restul urmează să depună aceleași notificări săptămâna viitoare, astfel încât conducerea închisorilor nu va mai putea face schemele de ocupare a posturilor pentru luna octombrie.
 

Salariul mediu în sistemul penitenciar este în jur de 2.400 de lei, care include toate drepturile, iar debutanţii au un salariu mai mic de 2.000 de lei. Angajații din penitenciare sunt obligați să facă în medie 300 de ore suplimentare lunar, iar munca în plus nu este plătită.
 

Concediile de odihnă ale angajaților din sistem au fost acoperite doar în proporție de 30%. Debutanții intrați în sistem prin concurs nu pot fi folosiți la capacitate maximă, nefiind suficient de bine instruiți.

1 milion de ore suplimentare sunt acoperite de circa 5.000 de oameni, fiind compensate doar pe jumătate cu timp liber.


Peste jumătate din posturile de pază sunt acoperite cu ajutorul deținuților, la unele penitenciare. Sindicaliştii spun că nu suntem în siguranță.

×