Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) acuza culpabilizarea globala a Justitiei, de catre presedintele Traian Basescu, pentru intarzierea aderarii tarii noastre la spatiul Schengen. Printr-un comunicat de presa, UNJR cere CSM 'o pozitie ferma fata de acuzatiile grave' ale presedintelui, care 'decredibilizeaza actul de justitie efectuat zi de zi in instantele de judecata, creand o presiune inadmisibila asupra acestora', prin 'declaratii publice de o vehementa de neegalat'.
Vineri, presedintele Traian Basescu a afirmat: 'Niciodata justitia vreunui stat al Uniunii Europene nu a facut atata rau tarii pentru care lucreaza cat a facut justitia romana".
Reproducem, in continuare, in integralitate, comunicatul UNJR.
'Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania dezaproba afirmatiile recente ale Presedintelui Romaniei potrivit carora “niciodata justitia vreunui stat al Uniunii Europene nu a facut atata rau tarii pentru care lucreaza cat a facut justitia romana", considerand ca prin aceste afirmatii Presedintele Romaniei arunca un blam colectiv nejustificat si extrem de grav asupra judecatorilor acestei tari.
Analizand contextul in care s-au facut aceste afirmatii, UNJR observa faptul ca presedintele tarii tinde sa confunde institutii si probleme punctuale ale sistemului cu sistemul in sine, desfiintand astfel prin declaratii publice de o vehementa de neegalat, credibilitatea actului de justitie efectuat zi de zi in instantele de judecata din Romania si creand o presiune inadmisibila asupra acestora.
In decembrie 2010 Presedintele Romaniei a adus pentru prima data aceasta acuzatie in contextul criticilor activitatii fostilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii http://www.mondonews.ro/Basescu-CSM-a-facut-foarte-mult-rau-romanilor-si-Romaniei+id-31761.html.
Vineri, 10 iunie 2011, domnul presedinte a avut o reactie similara in contextul discutiilor purtate de aderarea la Spatiul Schengen, pornind de la probleme punctuale ridicate de activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie – tergiversarea dosarelor de mare coruptie.
Chiar daca Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania recunoaste vulnerabilitatile subliniate de presedinte – antamandu-le in mod public cu alte ocazii – nu poate trece cu vederea caracterul grav al unei culpabilizari colective.
Inalta Curte de Casatie si Justitie reprezinta varful sistemului judiciar si este firesc ca problemele sale sa fie vizibile. Nu consideram insa ca este firesc ca umbra aruncata de probleme totusi punctuale ale varfului sistemului sa acopere eforturile facute de ceea ce inseamna corpul sistemului, baza sa, respectiv judecatorii ce judeca in mod profesionist anual sute sau mii de dosare, efort recunoscut in alte ocazii de insasi Domnia Sa.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita ferm Consiliului Superior al Magistraturii sa isi indeplineasca rolul constitutional, acela de a apara independenta justitiei.
In indeplinirea acestui rol, CSM este obligat sa asigure atat o selectie transparenta si obiectiva a judecatorilor la ICCJ, care sa garanteze numirea unor judecatori integri si profesionisti, rezolvarea problemelor de integritate din sistem acolo unde este cazul, cat si luari de pozitie ferme fata de acuzatii grave ale factorilor de decizie din Romania, mai ales atunci cand acestea vin din partea Presedintelui Romaniei.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania va respinge intotdeauna criticile si afirmatiile fara temei, justificate exclusiv din ratiuni politice care ignora munca judecatorilor, a procurorilor si a personalului auxiliar din justitie, in ansamblu, generalizand regretabil derapaje punctuale si transformandu-le in esecuri ale unui intreg sistem'.
Semnat: Judecator Natalia Roman, Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania