x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Risc de epidemie de conjunctivită în Capitală! Monica Pop - "Avem deja 20 de cazuri zilnic!"

Risc de epidemie de conjunctivită în Capitală! Monica Pop - "Avem deja 20 de cazuri zilnic!"

04 Iul 2013   •   16:43
Risc de epidemie de conjunctivită în Capitală! Monica Pop - "Avem deja 20 de cazuri zilnic!"

Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Capitală, a declarat că la această unitate sunt înregistrate aproape 20 de cazuri de conjunctivită virală zilnic, riscul declanşării unei epidemii de amploarea celei de acum câţiva ani devenind iminent.

"Vorbim de o creştere a numărului de cazuri din această săptămână, avem deja cam 20 de cazuri pe zi, copii şi adulţi. Pentru a evita o epidemie de nivelul celei de acum câţiva ani, când au fost suspendate cursurile din cauza numărului mare de îmbolnăviri, recomand respectarea cu stricteţe a regulilor elementare de igienă", a declarat pentru Mediafax Monica Pop.

"Apa din piscină, ştranduri, lacuri, dar chiar şi cea de la mare poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase, precum bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci, care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecţii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante şi cele cu clor puse în apă", a spus Monica Pop.

"Conjunctivita de piscină este produsă adesea de virusuri, adenovirusuri sau enterovirusuri. Aceasta, pe lângă manifestările oculare, precum roşeaţa, edeme palpebrale, dureri în ambii ochi, urmate de hemoragii subconjunctivale, poate fi însoţită şi de febră, faringită sau chiar suferinţe neurologice (radiculomielită, paralizii de neuron motor periferic), care apar la scurt timp după infecţia conjunctivală. De asemenea, otita de piscină, manifestată prin durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime în conductul auditiv extern, este provocată de o ciupercă microscopică prezentă în apa piscinelor", a mai spus Pop.

Potrivit managerului Spitalului de Oftalmologie, copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imu­nitar deficitar sunt foarte expuşi infecţiilor.

Medicul recomandă ca persoanele cu afecţiuni digestive, cutanate sau oculare să nu intre în piscină cât timp sunt bolnave. De asemenea, persoanele care sesizează cel mai mic semn sau simptom de boală după ce au mers la piscină, la ştrand sau dacă au stat lângă o persoană cu o suferinţă oculară vizibilă trebuie să solicite sfatul unui medic, pentru că toate aceste infecţii pot fi diagnosticate uşor.

"Este recomandat ca scăldatul să fie făcut numai în spaţiile special amenajate şi care au autorizaţie sanitară valabilă. De asemenea, trebuie să fie respectate cu stricteţe regulile de igienă personală. Mai mult, trebuie evitată înghiţirea apei de piscină", a precizat Monica Pop.

×