x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romani CRISS: Mama primarului din Baia Mare "şterge urmele fiului său", care a mutat 2.000 de romi în fostul laborator chimic al Cuprom

Romani CRISS: Mama primarului din Baia Mare "şterge urmele fiului său", care a mutat 2.000 de romi în fostul laborator chimic al Cuprom

05 Iun 2012   •   09:06
Romani CRISS: Mama primarului din Baia Mare "şterge urmele fiului său", care a mutat 2.000 de romi în fostul laborator chimic al Cuprom

Organizatia Romani CRISS reactioneaza in urma scandalului de proportii de la Baia Mare, unde, in ultima saptamana de campanie, primarul Catalin Chereches a mutat romii de la marginea orasului in fostul laborator chimic al Cuprom.

Romani CRISS sustine, intr-un comunicat, ca "mama primarului din Baia Mare, Viorica Chereches, sterge urmele actiunii inumane pusa la cale de fiul sau, care a intoxicat cu substante chimice 22 de copii si doi adulti". Organizatia cere autoritatilor sa demareze o ancheta prin care sa se explice "in ce calitate a mers Viorica Chereches la blocul chimic, insotita de politisti, obligandu-i pe romi sa care cu mainile goale sticlele cu substante chimice".

"Duminica, 3 iunie 2012, mama primarului municipiului Baia Mare, Viorica Chereches, a mers la blocul din incinta societatii CUPROM, unde fiul sau a mutat sub presiune mai multi romi ca sa locuiasca printre sticle cu substante chimice. Viorica Chereches a mers insotita de reprezentanti ai Politiei Comunitare si le-a cerut romilor mutati sub presiune acolo sa adune toate sticlele cu substante toxice, pentru ca acestea sa fie mutate in alt loc. Romii s-au conformat si au adunat toate recipientele cu substante chimice cu mainile goale, fara nici un echipament de protectie. Desi mama primarului e medic si directoare la Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie din localitate, ea nu le-a explicat romilor la ce risc se expun, in momentul in care acestora li s-a cerut sa care acele recipiente pline cu substante chimice. Mai mult decat atat, toate acestea au avut loc in contextul in care cu doar doua zile inainte, 22 de copii si doi adulti au fost transportati cu masti de oxigen la spital, dupa ce s-au intoxicat cu substante chimice - potrivit informatiilor facute publice de presa locala si nationala.

Consideram ca mama primarului din Baia Mare sterge urmele actiunii inumane demarata de catre fiul sau, in data de 1 iunie 2012, care a pus presiune asupra a zeci de romi din cartierul Craica, in vederea mutarii lor intr-un bloc din incinta societatii CUPROM, fortandu-i astfel sa locuiasca printre sticle cu substante chimice, in conditii inumane. Nu numai ca sanatatea unor cetateni a fost pusa in pericol, in mod constient, de catre Primaria Municipiului Baia Mare, prin mutarea acestora in locuinte improprii, neamenajate si toxice, dar primarul Catalin Chereches a incercat sa isi 'acopere urmele', implicand membrii familiei in actiuni de exercitare de presiuni fata de romi. Organizatiile semnatare nu cunosc calitatea in care dna Chereches a luat politistii comunitari si a mers la blocul chimic in care locuiesc romii, obligandu-i pe acestia sa care cu mainile goale acele recipiente cu substante toxice", se arata in comunicatul orginizatiei.

Romani CRISS solicita, astfel, Politiei si Parchetului "sa investigheze actiunea demarata de catre Viorica Chereches, pe care noi o consideram un abuz si un atentat la sanatatea romilor obligati sa care acele recipiente cu substante toxice".

In plus, organizatia cere Colegiului Medicilor si reprezentantilor Ministerului Sanatatii "sa demareze o ancheta cu privire la actiunea medicului Viorica Chereches, care in cunostinta de cauza a pus viata in pericol a mai multor cetateni ai Romaniei".

×