x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii, tot mai interesați de inovație și modernitate în spațiul de locuit

Românii, tot mai interesați de inovație și modernitate în spațiul de locuit

de Redacția Jurnalul    |    13 Iun 2023   •   22:00
Românii, tot mai interesați de inovație și modernitate în spațiul de locuit

78% dintre români acordă o atenție sporită materialelor de zidărie folosite atunci când evaluează o locuință, iar 73% declară că ar avea încredere să construiască o casă cu cel mai inovator material de zidărie, arată un studiu recent.

Rezultatele studiului realizat de Reveal Marketing Research arată că cei mai mulți români sunt de părere că soluțiile moderne/ inovative le ușurează viața (91%), îi ajută să se simtă în siguranță (86%) sau să protejeze mediul înconjurător (84%). Alte beneficii menționate de către români au fost facilitarea unui trai mai sănătos (82%) și economisirea (81%).

Realizatorii studiului susțin că, odată cu creșterea accelerată a prețurilor cauzată de inflație, componenta de economisire asociată inovației/ modernității a înregistrat o creștere semnificativă de 6 puncte procentuale comparativ cu 2022 (75%).

În prezent, 66% dintre români menționează că sunt preocupați de cheltuielile de modernizare a locuinței, comparativ cu 58% în 2022. Acest aspect este menționat în mai mare masură de femei (70% vs. 63% bărbați) și cei cu vârste între 35 și 44 de ani (72%).

Realizatorii studiului susțin că se observă o schimbare semnificativă în preferințele consumatorilor și prin prisma faptului că 16% dintre cei care au ales BCA ca material principal pentru casă pe care au construit-o sau pe care o construiesc în prezent, au motivat alegerea BCA ca datorându-se caracterului modern/ inovator al acestuia (procent în creștere față de 2022 când înregistra un scor de 11%), în timp ce doar 5% dintre cei care au ales să construiască cu cărămidă au ales acest material pentru că e considerat modern/ inovator.

Îm ceea ce privește atributele unei case ideale, modernitatea și inovația spațiului interior joacă un rol important. În timp ce durabilitatea/ rezistența în timp (69%) și eficiența energetică (67%) sunt atributele menționate cel mai des, caracterul modern al locuinței înregistrează o creștere semnificativă față de anul trecut, de la 21% la 30%, în special în cazul tinerilor sub 35 ani (48%).

„Românii își doresc să se simtă în control, aceștia vor locuințe care să le ofere atât siguranță fizică, cât și eficiență energetică având în vedere contextul instabil cauzat de inflație și de facturile la energie în creștere. Totodată, aceste aspecte explică și creșterea interesului pentru spațiile de locuit caracterizate de inovație. Astfel că, investiția în soluții moderne, cum ar fi tehnici de construcție de ultimă generație sau folosirea unor materialele inovatoare în construcții sau renovări, îi poate ajuta pe români să economisească pe termen lung, dar și să sporească confortul și siguranța propriilor locuințe”, a declarat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

În ceea ce privește elementele evaluate de români în procesul de informare asupra unei locuințe, 8 din 10 români menționează că acordă o atenție sporită materialelor de zidărie folosite.

Analizând atributele materialelor de zidărie, 73% dintre cei intervievați declară că ar avea încredere să construiască o casă cu cel mai inovator material de zidarie (în creștere cu 7% față de evaluarea realizată în 2022), într-o măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 35 și 44 de ani (82%).

De asemenea, pentru românii care în prezent sunt în proces de construire a unei case, modernitatea materialului de zidărie (85%) ocupă un loc funtaș, fiind al treilea cel mai menționat atribut după durabilitatea/ rezistența (91%) și siguranța (89%) materialului ales.

Atitudini diferite sunt prezente și în ceea ce privește principalele materiale utilizate în casele / blocurile în care locuiesc în prezent românii. Astfel că, 82% dintre cei care locuiesc într-un imobil construit din BCA consideră într-o mai mare pondere că ar avea multă și foarte multă încredere să construiască o casă cu cel mai modern/ inovator material.

Și în rândul specialiștilor în construcții se observă o creștere a percepției față de caracterul modern al BCA-ului, 37% dintre cei care preferă să construiască cu BCA declarând că acesta este un material de zidarie modern / inovator (față de 26% în 2022). Mai mult decât atât, specialiștii declară că aceștia obișnuiesc să recomande folosirea BCA-ului ca material principal de zidărie pentru clienții care își doresc în mod special o casă sigură, modernă, sustenabilă sau eficientă energetic.

Studiul s-a desfăşurat online în perioada 18-24 mai 2023 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: romani locuinţe studiu