x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila: În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sănătate sunt suportate de pacienți

Rafila: În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sănătate sunt suportate de pacienți

de Redacția Jurnalul    |    25 Apr 2024   •   13:15
Rafila: În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sănătate sunt suportate de pacienți
Sursa foto: Lucian Alecu

În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt suportate de către pacienți, e un procent destul de mare pentru UE, a declarat, joi, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

„Ieri (miercuri - n.r.) am venit de la reuniunea miniștrilor Sănătății de la Bruxelles. Unul dintre principalele elemente de discuție este contribuția pacienților, contribuția personală a pacienților pentru servicii medicale și medicamente. În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt suportate de către pacienți, e un procent destul de mare pentru UE și trebuie să lucărm ca în timp acest procent să se reducă, nu să crească”, a spus Rafila.

El a explicat că acest indice reprezintă banii cu care contribuie pacienții pentru servicii medicale în raport cu bugetul alocat sănătății.

„Există niște indicatori care arată că până la 15% suntem într-o zonă de siguranță, adică într-o zonă în care sistemul de sănătate funcționează bine, între 15 și 25-30% este o zonă intermediară, în care ne găsim și noi, peste 30% împovărează foarte mult pacienții și accesul la servicii de sănătate”, a declarat ministrul Sănătății.

El a spus că România trebuie să găsească soluții pentru scăderea acestui procent.

„Trebuie să avem o politică coerentă pe termen mediu sau lung, că nu se pot obține rezultate de azi pe mâine”, a precizat Rafila. Una dintre soluții este „creșterea încrederii în sistemul public de sănătate, unde nu se plătesc bani suplimentari, și o politică care să favorizeze această încredere a pacientului, (...) prin investiții, dotări și empatie”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila cheltuieli sanatate