x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România a absorbit 66% din banii de mediu

România a absorbit 66% din banii de mediu

de Alexandru Nastase    |    28 Aug 2009   •   00:00
România a absorbit 66% din banii de mediu
Sursa foto: Jurnalul foto/

România a absorbit anul acesta 66% din banii puşi la dispoziţie de Comisia Europeană prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.



În cadrul ultimei şedinţe interministeriale dedicată absorbţiei de către ţara noastră a fondurilor nerambursabile provenind de la Uniunea Europeană, POS Mediu a fost apreciat ca fiind cel mai de succes program operaţional care se derulează în prezent în România, având o rată de contractare a fondurilor alocate de 66%. În primele opt luni ale acestui an, au fost efectuate plăţi către beneficiarii proiectelor finanţate prin POS Mediu, în valoare de 487,47 milioane lei, adică peste 100 de milioane de euro, înregistrându-se astfel o creştere la acest capitol de peste 200% faţă de primii doi ani de implementare a programului.

Rezultatele bune înregistrate de POS Mediu au fost apreciate şi de reprezentanţii Comisiei Europene. "Faptul că suntem apreciaţi de Comisia Europeană ne încurajează că suntem pe drumul cel bun în ceea ce facem. Până la sfârşitul anului ne-am propus să finalizăm cea mai mare parte a aplicaţiilor pe sectorul de apă şi pe cel de deşeuri. Pe aceste capitole avem obligaţii de conformare, iar fondurile de la Uniunea Europeană ne ajută să ne atingem aceste obiective.

În plus, aceşti bani, injectaţi acum în economie, înseamnă locuri de muncă, înseamnă că ajutăm autorităţile locale şi dăm de lucru la firmele mici şi mijlocii în această perioadă de criză", a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

În perioada 2007-2013, în cadrul POS Mediu se finanţează cu 5,5 miliarde euro proiecte din următoarele domenii: apă şi apă uzată, managementul deşeurilor/ reabilitarea terenurilor poluate istoric, reducerea poluarii provenite de la sistemele de încălzire urbana în localităţile cele mai afectate, implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, protecţia împotriva inundaţiilor şi eroziunea costieră.

×
Subiecte în articol: verde!