x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România a devenit ţara jafurilor rupte din Rai

România a devenit ţara jafurilor rupte din Rai

de Mara Raducanu    |    15 Sep 2009   •   00:00
România a devenit ţara jafurilor rupte din Rai
Sursa foto: /Observator de Călăraşi

Fie că se petrec dimineaţa, în miezul zilei sau seara - cu lovire directă la casieră sau prin "învăluire" - atacurile armate au devenit felul principal de "mâncare" pentru infractori. Numai în 2009 au avut loc 16 jafuri armate, mii de tâlharii şi 54 de spargeri, toate date de indivizi mascaţi. Şi, dacă aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, casa de schimb sau de amanet nu este dotată cu sistem de alarmă şi camere video, atunci succesul hoţilor este garantat.



Urmează cercetările de rigoare şi punerea lor în libertate căci, potrivit instanţelor de judecată "aceştia nu reprezintă vreun pericol public". Şi, uite aşa, "încurajaţi" şi de foame şi de justiţia din România, infractorii au ieşit la rampă, astfel încât am ajuns să nu existe zi fără jafuri armate. Iar cazul de ieri, de la Călăraşi, când patru indivizi mascaţi cu cagule şi înarmaţi cu pistoale şi săbii, au atacat personalul unui magazin de bijuterii şi al unei case de amanet, furând 8 kilograme de bijuterii, stă mărturie în acest sens.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Călăraşi, în jurul orei 13:00, bărbaţii au intrat în încăpere şi l-au lovit pe angajatul magazinului, somându-l să le dea banii şi bijuteriile aflate în incintă. Ulterior, la câteva secunde, dintr-o altă încăpere din spate a apărut administratorul casei de amanet, care a tras în cei patru indivizi cu o puşcă cu alice, rănindu-l pe unul dintre bărbaţi, care a scăpat pistolul din mână. Din primele cercetări şi din relatările martorilor, ale administratorului şi angajatului casei de amanet, atacatorii au fugit de la locul faptei cu un autoturism BMW cu numere de înmatriculare de Polonia. Poliţiştii au instituit imediat filtre rutiere pentru prinderea atacatorilor. Deşi, de multe ori, aceste jafuri armate par a fi comise la întâmplare şi pe nepusă masă, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. Hoţii ochesc bine locul unde îşi vor desfăşura atacul, cercetează zona şi tatonează terenul, la modul că observă cine lucrează acolo şi felul în care se desfăşoară activitatea. Odată puse la punct aceste detalii de "culise", rămâne partea cea mai uşoară: înfruntarea cu casiera. Din care infractorii, mai mult sau mai puţin profi, ies aproape întotdeauna învingători.

DOI MORŢI, NICI UN VINOVAT
Unul dintre cele mai sângeroase atacuri a avut loc la 29 ianuarie 2009, la o casă de schimb valutar din Braşov. Atunci, două persoane au fost împuşcate, iar o alta a fost rănită. Agresorul a reuşit, prin violenţă, să ia o geantă cu bani, pe care ulterior a abandonat-o pe stradă, după care a fugit de la locul faptei. Serghei Gorbunov, considerat suspect în acest caz, a fost reţinut de poliţişti la 31 ianuarie. Mai târziu, când iţele problemei au început să se complice, oamenii legii au trecut pe listă un nou suspect în persoana lui Serghei Gribenco, tot cetăţean moldovean, dat în urmărire generală de patru ani. Gribenco ar fi cumpărat ilegal un pistol din Republica Moldova, iar înainte de atac ar fi fost văzut în Braşov. Deşi la acel moment s-a stârnit o întreagă furtună, cazul nu este rezolvat nici până în prezent, singura pistă luată în calcul fiind "Gribenco".

Lovituri pe fond de criză economică

2 septembrie - o tentativă de jaf armat a avut loc la o bancă din Braşov, când un bărbat a intrat şi i-a ameninţat cu arma pe angajaţii unei bănci.

19 august - Jaf armat la o casă de schimb valutar din Constanţa: Hoţii au fugit cu 40.000 de lei

4 august - Jaf armat la o casă de schimb valutar din Târgovişte

28 iulie - Jaf la o casă de amanet din Constanţa. Hoţii au fugit cu 11.000 de lei şi bijuterii

3 iulie - Jaf la un magazin de bijuterii din Năvodari

26 iunie - Tentativă eşuată de jaf la un bancomat din Bucureşti

25 iunie - Hoţii i-au spart maşina fostului ministru de Interne, Cristian David

4 iunie - Jaf pe şantierul Ambasadei americane din Băneasa. Hoţii au fuat scule şi materiale de construcţie

29 mai - Jaf armat la o bancă din Constanţa: 70.000 de lei, furaţi în 30 de secunde

2 mai - Jaf armat la o casă de schimb valutar din Galaţi. Hoţii au dispărut cu 15.000 de lei

26 aprilie - Jaf la sediul unei bănci din Timişoara

31 martie - Jaf la o primărie din Dâmboviţa. Hoţii au reuşit să fugă cu un miliard de lei vechi

21 martie - Jaf la o benzinărie din Cluj Napoca

4 martie - Jaf la o casă de schimb din Cluj-Napoca. Hoţii au furat 200.000 de lei

21 februarie - Jaf la un bancomat din centrul Blajului. Peste 50.000 de lei au fost furaţi

17 februarie - Jaf la o sală de jocuri din Calafat, judeţul Dolj

13 februarie - Jaf armat la Banca Transilvania din Cluj-Napoca. Hoţii au furat 60.000 de euro

11 februarie - Jaf de 2 miliarde la Focşani. Casierul unei societăţi, sechestrat în trafic

×
Subiecte în articol: observator