x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România amână ratificarea ACTA

România amână ratificarea ACTA

de Mediafax    |    Alexandru Radescu    |    22 Feb 2012   •   21:00
România amână ratificarea ACTA

Dupa Cehia, Polonia, Lituania si Bulgaria, iata ca si Romania a luat decizia de amana procesul de ratificare a controversatului acord ACTA care vizeaza produse contrafacute si piraterie digitala.

'A fost o decizie la nivelul Cabinetului: in urma unor discutii cu ministrii responsabili pe problema ACTA. S-a tinut cont de evolutiile internationale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a acordului. Tinand cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea sa fie amanata pana cand vom avea un raspuns al Curtii de Justitie, si abia apoi se va lua o decizie in acest sens in privinta acordului ACTA in ceea ce priveste Romania', a declarat joi purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca va apela la Curtea de Justitie a UE, cea mai inalta instanta europeana, pentru a determina daca Acordul comercial de combatere a contrafacerii incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului. Pe 1 martie incep in Parlamentul European primele dezbateri publice pe marginea tratatului ACTA. Documentul nu poate fi modificat, ci doar aprobat sau respins. Votul final ar urma sa se desfasoare la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie.

Pe de alta parte, pentru ziua de maine au fost anuntate noi proteste impotriva ACTA atat in Bucuresti, cat si in tara, incepand cu ora 14:00. Pe 11 februarie, mii de romani au iesit in strada pentru a protesta impotriva tratatului international semnat in secret la Tokyo pe 26 ianuarie, document care, sub masca actiunilor concertate impotriva produselor contrafacute si a pirateriei digitale, aduce de fapt grave atingeri libertatilor individului, transforma furnizorii de internet intr-o cyber-militie privata, orice internaut devenind un 'suspect' pentru incalcarea unor drepturi de autor.

De altfel, ziua de 11 februarie a fost una a protestelor in toata Europa impotriva acestui document, numai in Germania estimandu-se un numar de 100.000 de protestanti anti-ACTA.

Pe de alta parte, chiar si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat intr-un interviu pentru postul de televiziune german ARD ca acordul multilateral ACTA este 'dezechilibrat'.

'Cred ca forma sa actuala nu este buna. (...) Nu cred ca vom avansa cu acest acord in forma actuala', a precizat social-democratul german. El a mai mentionat ca a facut apel catre Comisia Europeana 'inca din 2010' sa 'inceteze cu secretele. (...) Nu a facut asta si acum primeste critici'.

×
Subiecte în articol: proteste amanare acta ratificare