x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, OBLIGATĂ de CEDO să recunoască oficial și familiile formate din persoane de același sex

România, OBLIGATĂ de CEDO să recunoască oficial și familiile formate din persoane de același sex

de Redacția Jurnalul    |    19 Ian 2023   •   20:58
România, OBLIGATĂ de CEDO să recunoască oficial și familiile formate din persoane de același sex
Sursa foto: Hepta

Mai multe cupluri de același sex se luptă de ani buni cu prejudecățile, dar mai ales cu autoritățile române.  23 de familii au reclamat România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Țara noastră riscă sancțiuni dure dacă este găsită vinovată de violarea Convențiilor Europene. CEDO a solicitat statelor membre să recunoască oficial și familiile formate din persoane de același sex, însă țara noastră nu s-a conformat. 

Florin și Victor formează un cuplu de mai bine de 8 ani, nu s-au ascuns niciodată și au luptat împreună necontenit pentru drepturile lor. Așa au ajuns în vara lui 2019 până la CEDO unde au reclamat România, scrie Antena3CNN

”În niciun caz nu vom alege să părăsim țara asta pentru a trăi ca familie în condiții de siguranță.

Din păcate mulți, mai ales cei mai tineri aleg această formulă pentru că nu văd un viitor în această țară. Noi suntem în permanență în situația de a dovedi cine suntem”, a transmis Florin.

Cei doi cer ca România să țină cont de deciziile autorităților Europene și să recunoască oficial căsătoria între persoanele de același sex.

În lipsa banalului certificat de căsătorie, aceștia nu au anumite drepturi. Victor s-a simțit puternic descriminat atunci când s-a îmbolnăvit.

”Aș fi putut beneficia sau ar fi trebuit să beneficiez de co-asigurarea partenerului meu de viață, însă acest lucru nu s-a întâmplat pentru că nu am putut dovedi că sunt membru de familie”, a mai spus Victor.

Familiile formate din persoane de același sex trebuie recunoscute legal și protejate de toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România.

"Prin hotărârea pronunțată pe 17 ianuarie, judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis că țările care fac parte din Consiliului Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex. Hotărârea istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei și reprezintă deznodământul unui proces îndelungat, al cărui rezultat garantează respectul pentru familiile din comunitatea LGBTI și le poziționează ferm sub protecția CEDO. Astfel, de azi înainte, statele semnatare ale Convenției Europene au obligația pozitiva să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBTI, indiferent de opinia unui segment din societate.

Procesul a fost intentat de trei familii formate din persoane de același sex - cetățeni ruși care și-au depus dosarele, în vederea căsătoriei, în fața autorităților ruse. Toate cele trei dosare au fost respinse. Solicitanții au reclamat deciziile în fața justiției. Asociația ACCEPT, împreună cu alte șapte organizații din regiune, s-au implicat în acest proces prin depunerea unui Amicus Curiae, în favoarea petenților.

Hotărârea Curții a fost luată în lumina Articolului 8 din Convenția Europeană, care protejează viața de familie. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, toate statele semnatare, inclusiv România, trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.", transmite Asociația Accept.

×
Subiecte în articol: romania casatorii gay cedo