x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România coboară şase poziţii în clasamentul corupţiei

România coboară şase poziţii în clasamentul corupţiei

de Mediafax    |    01 Dec 2011   •   07:39
România coboară şase poziţii în clasamentul corupţiei

Romania ocupa locul 75 in clasamentul Transparency International pe anul 2011 privind perceptia coruptiei, cu 3,6 puncte, fiind la egalitate cu China si in coborare cu sase pozitii fata de anul precedent.

In 2010, Romania ocupa locul 69 in clasament, cu 3,7 puncte si locul 25 intre cele 27 de state membre UE, in urma sa fiind Bulgaria (3,6 puncte) si Grecia (3,5 puncte). In cadrul UE, Romania devanseaza si in acest an Grecia (locul 80 cu 3,4 puncte) si Bulgaria (locul 86 cu 3,3 puncte).

Republica Moldova se afla pe locul 112 cu 2,9 puncte. Statele Unite se afla pe pozitia 24, cu un loc deasupra Frantei, iar China se claseaza pe pozitia 75, in timp ce Rusia, cu nota 2,4, face parte dintre tarile cele mai corupte, situandu-se pe locul 143.

Somalia si Coreea de Nord ocupa impreuna locul 182, ultima pozitie a clasamentului, fiind percepute ca cele mai corupte tari, cu 1 punct.

La celalalt capat al clasamentului, Noua Zeelanda ocupa primul loc, cu 9,5 puncte, devansand trei tari nordice - Danemarca (9,4), Finlanda (9,4) si Suedia (9,3), urmate de Singapore (9,2).

Cea mai mare parte a tarilor arabe ocupa partea inferioara a clasamentului, cu note mai mici de 4.

Aproximativ doua treimi dintre cele 182 de tari ale acestui clasament au note mai mici de 5, ceea ce arata, potrivit organizatiei neguvernamentale, ca mai sunt multe de facut in cadrul luptei impotriva coruptiei.

Pentru a realiza acest clasament, care reflecta doar perceptia coruptiei, Transparency International se bazeaza pe date colectate prin 13 institutii internationale, intre care Banca Mondiala (BM), bancile asiatice si africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial.

Coruptia adanceste criza euro

Coruptia adanceste criza datoriilor in Europa, apreciaza Transparency International, care insista asupra pozitiei ocupate de Italia si Grecia in raportul sau anual publicat joi, relateaza AFP.

Cu 3,9 puncte, Italia ocupa pozitia 69 in clasament, iar Grecia este pe pozitia 80, cu 3,4 puncte.

Germania si Franta, in care multi isi pun speranta rezolvarii problemelor zonei euro, se claseaza pe pozitiile 14 si, respectiv, 25.

Criza europeana 'reflecta o slaba gestiune financiara, o lipsa de transparenta si o proasta utilizare a fondurilor publice', a declarat Robin Hodess, directoarea pentru Cercetare in cadrul Transparency, pentru AFP.

×