x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România e gata să sprijine South Stream

România e gata să sprijine South Stream

23 Oct 2008   •   00:00

Ţara noastră este gata să sprijine atât Nabucco, gazoductul promovat de Uniunea Europeană, cât şi South Stream, proiect iniţiat de Gazprom, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.



"România este gata să sprijine orice proiect asumat de UE, atât Nabucco, cât şi South Stream. Orice proiect care susţine creşterea securităţii energetice a UE este binevenit", a spus Vosganian.

Afirmaţia ministrului Economiei este prima în care un oficial de la Bucureşti susţine că România este interesată de South Stream, proiect văzut de analişti ca un concurent direct al Nabucco.

Vosganian a adăugat că nu există însă o intenţie oficială a României în acest sens.

Reprezentanţii Transgaz şi Romgaz au precizat în ultimele zile că la întâlnirea de săptămâna trecută de la Moscova cu Alexei Miller, şeful Gazprom nu s-a discutat despre construirea unui gazoduct prin România, deşi comunicatul oficial al Gazprom de după întâlnire menţiona clar "noi capacităţi de tranzit". În plus, surse guvernamentale au declarat pentru Jurnalul Naţional că oficiali ruşi împreună cu reprezentanţi ai Gazprom s-au interesat la ministerul Economiei care sunt obligaţiile legale pe care le au în cazul construirii unui gazoduct prin ţara noastră.

Romgaz are de mai mulţi ani un proiect comun cu Gazprom pentru realizarea unui depozit de gaze naturale la Roman- Mărgineni, în judeţul Neamţ care să aibă o capacitate de 2 miliarde de metri cubi de gaz.
 

×
Subiecte în articol: romania