x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 20 august 2004

Romania in 5 minute - 20 august 2004

20 Aug 2004   •   00:00

Aparatura defecta la spital de copii

Spitalul de copii "Louis Turcanu" din Timisoara utilizeaza aparate care indica valori gresite, informeaza Rompres. O parte din tensiometrele, electrocardiografele si balantele electronice au fost verificate de Biroul de Metrologie Legala, care a atestat ca afiseaza date eronate.

Justitie - Pacepa isi poate recupera averea

Inalta Curte de Justitie a stabilit ieri ca Mihai Pacepa este aceeasi persoana cu seful Securitatii din anii ’70, condamnat la moarte pentru tradare in 1978 si achitat, reabilitat si repus in drepturi in 1999. Magistratii au decis ieri ca numele Pacipa trecut in hotararea de reabilitare este doar o greseala de scriere si au decis inlaturarea ei. Diferenta l-a impiedicat pana acum pe Pacepa sa-si ceara drepturile obtinute in instanta si nu i s-au putut restitui nici echivalentul in bani al averii confiscate, nici gradul de general si nici pensia. Cererea de indreptare a erorii a fost adusa in atentia Inaltei Curti de avocatul lui Pacepa, Catalin Dancu. Procurorul a prezentat un buletin de identitate, emis in 1958 pe numele Mihai Pacipa, iar avocatul a adus certificatele de nastere ale parintilor lui Pacepa si alte documente care sutin ca Mihai Pacepa este barbatul care a cerut azil in SUA. Procedurile pentru restituirea bunurilor familiei Pacepa vor fi declansate la inceputul lunii septembrie. (Miruna Pasa)

Propunere - Onorarii mai mici pentru executorii judecatoresti

Ministerul Justitiei a propus diminuarea cu 30% a onorariului maximal al executorilor judecatoresti, a declarat ieri ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu. "Am primit nenumarate memorii si am discutat in tara cu foarte multi oameni nemultumiti de sistemul executarii hotararilor judecatoresti. Multi au renuntat chiar daca isi castigasera drepturile in justitie din cauza onorariilor foarte mari. Am auzit de onorarii de 3-4 milioane de lei pentru valori de 10 milioane. E timpul sa avem o legislatie clara in aceasta privinta", a declarat Cristian Diaconescu. (Miruna Pasa)

Satu-Mare - Schizofrenicii au ramas fara medicamente

Medicamentul folosit la tratarea bolnavilor de schizofrenie, Ziprexa, nu mai este de gasit in farmaciile din Satu-Mare, desi starea de sanatate mintala a peste 140 de schizofrenici din judet depinde de acest medicament. Sapte farmacii sunt autorizate sa distribuie gratuit, in baza contractului cu Casa Asigurarilor de Sanatate Satu Mare, medicamentul Ziprexa, dar acesta este de negasit. Singurii care mai beneficiaza de tratament sunt schizofrenicii internati in Spitalul de Psihiatrie. (Crina Dunca)

Retragere - Bancnota de 2.000 de lei va iesi din circulatie

Bancnota de 2.000 de lei emisa in 1999 va fi retrasa din circulatie incepand cu 1 septembrie si isi va pierde puterea de circulatie de la 30 noiembrie, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei. In perioada 1 septembrie-31 octombrie 2004, bancnotele de 2.000 de lei vor fi primite de la populatie de catre toti agentii economici, iar dupa 1 noiembrie vor fi preluate de bancile comerciale, atat de la agentii economici, cat si de la populatie. Dupa 30 noiembrie, bancnotele vor fi preschimbate numai de sucursalele BNR din Bucuresti, Cluj si Timis. Bancnota de 2.000 de lei este primul cupiu din Romania imprimat pe suport de polimer, tiparit cu ocazia eclipsei de soare din 1999.

Masura - Hotul roman impuscat in Spania nu va fi extradat

Hotul roman de masini care a fost impuscat in cap de politistii spanioli la sfarsitul anului trecut, in timp ce incerca sa dispara cu o masina furata, nu va fi extradat in Romania din motive umanitare, legate de starea de sanatate a acestuia, informeaza Mediafax. Radu Bolgiu (foto), de 23 de ani, are la activ 49 de talharii si furturi de masini de lux, el devenind celebru dupa ce a furat masina ambasadorului Republicii Yemen la Bucuresti, cu tot cu fiica acestuia, care dormea pe bancheta din spate. El a fost identificat de autoritatile spaniole in luna ianuarie a acestui an, iar Ministerul roman al Justitiei a cerut extradarea sa.

Loto - Report la "Joker" si "5 din 40"

Premiul de la categoria a III-a a tragerii "Joker" de ieri a ajuns la 15 participanti care s-au ales cu 23.295.120 lei. Varianta castigatoare a fost: 7, 17, 36, 35, 42 + 7, iar fondul de castiguri a insumat 28.687.104.800 lei. La primele doua categorii a fost report. La "5 din 40", sase norocosi au castigat 56.311.166 lei, la a II-a categorie, iar la a III-a 510 participanti au luat 662.484 lei. Numerele extrase au fost 37, 1, 16, 13, 18 si 8, iar fondul de castiguri a totalizat 1.925.253.000 lei. La prima categorie castigul s-a reportat. (Dana Purgaru)

Constanta - Rotatie de trupe romanesti cu avioane americane

Al doilea detasament al contingentului de militari romani care au instruit trupe in capitala afgana Kabul a revenit pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta, miercuri seara, la bordul unui avion al Fortelor Aeriene Americane. Actiunea militara face parte din operatiunea de rotire a contingentului "Ana Training" din care fac parte 22 de militari romani. Militarii romani sunt specializati in armamente si instructie de front, pregatirea lor fiind apreciata de NATO. Ei contribuie la instruirea, organizarea, recrutarea si pregatirea militarilor afgani, dar si la inspectia si repunerea in functiune a tehnicii.
×
Subiecte în articol: observator pacepa