x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 8 august 2007

Romania in 5 minute - 8 august 2007

08 Aug 2007   •   00:00
Romania in 5 minute - 8 august 2007
Sursa foto: ISABELA PAULESCU/

Cocaină pentru vipuri. Instanţa Tribunalului Bucureşti a amănat pentru 19 septembrie discuţiile in dosarul lui Ion Alexandru Ţiriac.

Decizie - 11:39

Cocaină pentru vipuri. Instanţa Tribunalului Bucureşti a amănat pentru 19 septembrie discuţiile in dosarul lui Ion Alexandru Ţiriac.

Dolj. Un impingător şi un şelp motor cu cinci unităţi de transport au eşuat pe Dunăre, in zona localităţilor Rast şi Maglavit.

Constanţa - 11:44

Audiere. Primarul Constanţei Radu Mazăre a fost convocat pentru astăzi, la DNA, pentru a fi audiat de procurori in dosarul privind activitatea instituţiei pe care o conduce. Ancheta vizează contractele incheiate de Primăria Constanţa in timpul mandatelor lui Mazăre, care a devenit primar in 2000.

Restricţii. Trenurile au circulat, ieri cu restricţii de viteză, pe rutele Mircea Vodă - Medgidia şi Medgidia - Castelu, după ce s-au ars siguranţele dintr-o casetă a sistemului feroviar, din cauza ploii şi a descărcărilor electrice. Remedierea defecţiunilor a durat peste două ore.

Bulgaria - Romănii prinşi de viitură sunt acasă

Cei 19 adulţi romăni şi cinci copii blocaţi luni seară de o viitură la 40 de kilometri de localitatea bulgară Ruse au ajuns ieri-noapte teferi in Romănia. Turiştii romăni se intorceau acasă după concediul petrecut in Bulgaria. La intervenţia ataşatului cu afaceri interne al Romăniei la Sofia, Aurel Georgescu, grupul a fost preluat de maşini ale poliţiei şi trimişi acasă intr-un microbuz şi un autobuz. (M.R)

Imprumut - Bani de la BDCE pentru TNB

Noul sediu al Bibliotecii Naţionale din Bucureşti va fi finalizat, iar Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" (foto), Teatrul Naţional de Operetă, Palatul Cantacuzino din Capitală şi Teatrul Naţional Maghiar din Cluj vor fi renovate, a anunţat ieri Guvernul. Costul total al lucrărilor se ridică la circa 166 milioane de euro, din care 116,2 milioane de euro sunt asigurate dintr-un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Lucrările sunt programate să se finalizeze pănă in 2009.

Craiova - In comă din cauza meningitei

Un bărbat de 76 de ani a fost adus in comă luni seară la Spitalul de Urgenţă Craiova, fiind diagnosticat la internare cu meningită acută bacteriană, medicii fiind rezervaţi in privinţa şanselor de supravieţuire. Pacientul a suferit şi un accident vascular cerebral. In present, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Craiova se mai află internaţi cinci pacienţi cu meningită. (Mihai Gavrilă)

Proiect - Energia electrică, mai scumpă cu 10%

Complexurile energetice Turceni şi Rovinari, dar şi Elcen Bucureşti au solicitat la ANRE majorarea cu 10% a preţurilor la energia electrică. Gergely Olosz, preşedintele ANRE, a precizat că specialiştii analizează la sănge cererile, deoarece recunoaşterea costurilor in plus va duce la majorarea tarifelor pentru consumatori. Solicitările vin după ce

Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a dat asigurări că seceta nu va duce la creşteri de preţ pentru populaţie. (D.I.)

Bistriţa-Năsăud - Bărbat amendat pentru fum

Un bărbat din localitatea Mureşenii Bărgăului a fost amendat de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud cu suma de 1.500 de lei, fiindcă a aprins resturi vegetale in gospodăria sa, transmite Mediafax. Ca urmare a fumului inecăcios şi dens, care a acoperit o bună porţiune din DN 17, acesta a produs disconfortul şi indignarea vecinilor din zonă. Mai mult, fumul ar fi putut provoca accidente rutiere pe această porţiune de carosabil. DN 17 face legătura intre Transilvania şi Moldova prin Pasul Tihuţa.

Rămnicu-Vălcea - Nouă persoane rănite pe DN 7

Nouă persoane au fost rănite ieri-dimineaţă intr-un accident rutier care a avut loc pe DN 7, in localitatea Goleşti, judeţul Vălcea, trei dintre răniţi fiind in stare gravă la spital. Accidentul s-a produs din cauza unui tănăr care circula cu un autoturism spre Rămnicu-Vălcea şi care a derapat intr-o curbă deosebit de periculoasă, la kilometrul 164. Maşina a intrat pe contrasens şi s-a ciocnit cu un microbuz de persoane care mergea regulamentar. In urma impactului au fost rănite nouă persoane, două din autoturism şi şapte din microbuz. (Alexandra Chivu)

Muzeul satului - Şcoala de vară, la sfărşit

Tabăra de creaţie "Vara pe uliţă" işi inchide porţile la 11 august. Tinerii din Capitală au avut prilejul de a invăţa in această vară de la cunoscuţi creatori populari tainele unor străvechi meşteşuguri: olărit, modelaj, ouă incondeiate, ţesături de interior şi piese de port, sculptură in lemn, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, măşti populare, instrumente muzicale, podoabe, impletituri, pictură naivă, păpuşi, aranjamente decorative. Tot in cadrul acestei tabere au fost organizate şi ateliere de pictură şi desen. Sămbătă, cele mai reuşite lucrări vor fi prezentate in cadrul expoziţiei. Acest eveniment organizat de Muzeul Satului vine să sprijine şi să readucă pe tapet tradiţiile şi valorile romăneşti care nu au voie să se piardă.

Ordonanţă - Recensămănt  peste patru ani

Guvernul va efectua in anul 2011 un nou recensămănt al populaţiei şi locuinţelor, pentru a cunoaşte numărul şi distribuţia teritorială a locuitorilor, fondul locativ şi condiţiile de domiciliu. Vor fi inregistraţi cetăţenii romăni cu domiciliul in ţară şi persoanele de altă cetăţenie sau fără cetăţenie, cu domiciliul ori reşedinţă in Romănia, se arată in ordonanţa aprobată ieri de Guvern. Vor mai fi inregistrate clădirile de locuit, indiferent de forma de proprietate.

Anl - Chiriaşii işi pot cumpăra casele

Tinerii care stau cu chirie in apartamente de la Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) vor putea să le cumpere după expirarea perioadei de cinci ani prevăzute in contractul de inchiriere, fără a mai fi condiţionaţi de limita de vărstă, a anunţat ieri premierul Călin Popescu Tăriceanu. "(...) Banii se reintorc şi cu aceste sume putem să continuăm intr-o manieră consistentă programul de locuinţe cu caracter social", a spus Tăriceanu.

DN 73 A, surpat intre Predeal şi Răşnov

Circulaţia maşinilor pe  DN 73 A, intre localităţile Predeal şi Răşnov, se desfăşoară

pe un singur sens, după ce o parte din drum s-a surpat ieri din cauza ploilor. Potrivit Companiei de Drumuri Naţionale Braşov, perimetrul a fost semnalizat şi pot circula in zonă doar vehiculele cu masa totală maxim autorizată de pănă la 3,5 tone inclusiv. Şoferii pot urma rutele ocolitoare - DN 1 Predeal-Braşov, DN 73 Braşov-Răşnov şi

DN1 A Braşov-Ploieşti.

Reluarea asfaltării, amănată de ploaie

Lucrările de reabilitare a DN 1, in zona staţiunii prahovene Buşteni, care ar fi trebuit reluate ieri, au fost suspendate din cauza ploii abundente, transmite Mediafax. Potrivit şefului Secţiei Drumuri Naţionale Ploieşti, Valerian Manta, dacă starea vremii nu se va imbunătăţi, este posibil ca nici in cursul zilei de astăzi lucrările

de reabilitare a carosabilului la Buşteni să nu fie reluate.

Accident -Austrieci decedaţi la Hunedoara

Trei austrieci au murit şi alţi doi şoferi, unul maghiar şi altul romăn, au fost răniţi grav intr-un accident rutier produs in noaptea de luni spre marţi pe DE 68, in localitatea hunedorează Burjuc. Maşina in care se aflau austriecii a intrat intr-o depăşire periculoasă şi s-a izbit de un TIR incărcat cu grău. Autotrenul cu remorcă s-a răsturnat peste un copac de pe marginea drumului. Un alt autotren care circula in spatele TIR-ului plin cu grău a ajuns in şanţ după ce şoferul a incercat să evite impactul cu autoturismul.

Repatriere -Militarul rănit in Afganistan, acasă

Sergentul major Ionel Sorinel Berchetaru, din Batalionul 33 Vănători de Munte, rănit la data de 1 august 2007 in teatrul de operaţii Afganistan, a fost repatriat ieri din Spitalul Landstudl al bazei americane Ramstein, din Germania. Militarul se află in prezent la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar "Carol Davila" din Bucureşti.

Al doilea focar de pestă confirmat

Autoritatea Veterinară a depistat un al doilea focar de pestă porcină in Timiş, la o fermă din localitatea Igriş, aparţinănd tot concernului american Smithfield. Numărul porcilor care trebuie eutanasiaţi se ridică la circa 40.000. Primul focar a fost confirmat la Cenei, la o fermă Smithfield, la 3 august, după ce Autoritatea anunţase anterior, in iunie, că toate focarele de pestă au fost inchise.

AVAS - Salariaţii Petrom vor 8% din acţiuni

Pănă la sfărşitul anului, salariaţii Petrom ar putea deveni acţionari la companie, dacă işi vor manifesta dreptul să cumpere titluri Petrom, a declarat Constantin Botez, vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Salariaţii Petrom vor putea cumpăra acţiuni la acelaşi preţ la care OMV a cumpărat acţiuni Petrom in 2004, adică echivalentul in lei a 0,0525 euro/acţiune.

×
Subiecte în articol: observator