x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 8 octombrie 2004

Romania in 5 minute - 8 octombrie 2004

08 Oct 2004   •   00:00

Pasapoartele vor fi emise de prefecturi

In cadrul prefecturilor vor functiona servicii publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, a decis ieri Guvernul. Aceste servicii vor avea in structura birouri sau, dupa caz, compartimente pentru emiterea si evidenta pasapoartelor, pentru probleme de migrari, pentru aplicarea masurilor restrictive si a acordurilor de readmisie. (Silviu Sergiu)

10 milioane amenda pentru sarmale

Inspectorii OPC Braila au gasit in lada frigorifica a unui magazin alimentar din orasul Faurei o o oala cu sarmale apartinand patroanei societatii, depozitata alaturi de marfurile expuse la vanzare, informeaza Rompres. Magazinul a fost amendat cu 10 milioane de lei.

Targu-Jiu - Mischie, campion la dosare penale

Nicolae Mischie este cercetat intr-un alt dosar penal, al saptelea, a anuntat ieri prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, Emil Mota. De aceasta data este vorba de abuz in serviciu in forma calificata. Mischie este acuzat ca pe vremea cand conducea Consiliul Judetean Gorj a organizat o licitatie la care a invitat trei firme ce apartineau aceleiasi persoane. Este vorba despre o lucrare la Casa de protocol a judetului. Mai mult, dupa prima saptamana de la semnarea contractului, firma a incasat aproape doua miliarde de lei din cele trei acordate pentru lucrare. (Gabriela Mladin)

Lege - Burse private pentru tineri

Parlamentul a adoptat legea privind bursele private, prin care studentii sau elevii pot incheia un contract de bursa. Aceasta trebuie sa acopere cel putin cazarea, masa si cheltuielile de intretinere si nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie, adica 2.800.000 de lei. In forma adoptata, legea nu permitea acordarea unei burse propriilor copii sau nepotilor. Studentul va putea fi obligat sa lucreze pentru cel care ii acorda bursa. Pentru ca firmele sa fie stimulate sa acorde astfel de burse, banii acordati studentului se scad din impozitul pe profit, dar in limita a cel mult 20% din impozitul pe profit datorat. (Eugenia Mihalcea)

Cazul Camataru - Politisti destituiti dupa acuzatiile prostituatelor

Doi politisti au fost eliberati din functii, ieri, dupa ce mass-media a mediatizat acuzatiile aduse acestora, privind intretinerea de raporturi sexuale cu prostituate cercetate in dosarul Camataru, transmite Mediafax. Seful Politiei din comuna ilfoveana Jilava, comisarul Mihail Popa si subcomisarul Florin Selea, de la Biroul judiciar al Sectiei 19 de Politie, au fost eliberati din functie, din ordinul sefului Politiei Romane, in timp ce conducerea Politiei Capitalei a dispus verificari privind incalcarea Codului disciplinei si deontologiei profesionale in cazul lor, dar si a unui alt politist, respectiv comisarul-sef Dumitru Valeriu (actualul sef al Sectiei 18).

Justitie - Procurorii s-au autosesizat in cazul Bagdasar-Arseni

Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 s-a autosesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, dupa ce mass-media a semnalat in perioada 27 septembrie-6 octombrie a.c. decesul a trei pacienti internati la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni". Moartea celor trei persoane a survenit ca urmare a infectarii cu virusul meningitei. Cercetarile se efectueaza de catre procurori impreuna cu lucratori ai Politiei Sectorului 4 pentru a se stabili daca decesul celor trei pacienti s-a datorat unei culpe medicale.

Catedrala Mantuirii - Ordinul Arhitectilor ataca Guvernul

Reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania au venit ieri la Senat, la dezbaterea Legii privind realizarea Catedralei Mantuirii Neamului, pentru a protesta fata de felul in care Guvernul le-ar fi folosit numele pentru a-si sustine proiectul de amplasare a Catedralei in Parcul Carol. In expunerea de motive la proiectul de lege, Guvernul sustine ca locul amplasarii a fost ales potrivit studiilor realizate in acest scop de Ordinul Arhitectilor din Romania. "Noi nu realizam studii. Guvernul nu ne-a consultat", a declarat ieri Serban Sturza, presedintele Ordinului Arhitectilor, dupa ce o scrisoare similara i-a fost trimisa si premierului Adrian Nastase. (Oana Stancu)

Miting - MISA protesteaza la Parchetul Curtii de Apel

Zeci de adepti ai Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) au protestat ieri in fata Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Rompres. "Acest miting este organizat impotriva abuzurilor savarsite de jandarmi, politisti si procurori. Scopul este de a denunta aceste abuzuri si de a solicita restituirea bunurilor confiscate care nu puteau sa faca obiectul nici unei anchete", a spus un reprezentat al MISA. El a cerut totodata procurorului George Balan sa prezinte public scuze pentru acuzatiile calomnioase la adresa membrilor MISA. Pe pancartele purtate de unii membri MISA se putea citi, printre altele: "Simona Lungu, un nou scenariu, o noua discriminare".

Petrol - Balkan Petroleum, actionar majoritar la Rafo

Participatia detinuta de Balkan Petroleum la Rafo Onesti a ajuns la 97,82% din totalul actiunilor, in urma transferarii unui numar de 74,5 milioane actiuni detinute de firmele Canyon Servicos Ltd si Imperial Oil catre firma inregistrata in Marea Britanie. Operatiunea a fost efectuata conform unui act aditional incheiat intre AVAS, Canyon Servicos, Imperial Oil si Balkan Petroleum la contractul de vanzare-cumparare din 2001. Rafinaria din Onesti se afla in acest moment in proces de reorganizare judiciara, din cauza unei datorii totale de circa 7.673 miliarde de lei catre stat. (Catalin Budescu)

Ancheta - Naum Ciomu poate raspunde penal

Medicul Naum Ciomu - care si-a pierdut dreptul de practica dupa ce a sectionat penisul unui pacient - are discernamant diminuat. Acest aspect nu-l absolva de raspundere penala, dar poate reprezenta o circumstanta atenuanta, in cazul unui eventual proces, au declarat agentiei Mediafax surse judiciare. Potrivit acestora, analizele prezentate de doctorul Naum Ciomu comisiilor de ancheta de la Colegiul Medicilor Bucuresti si Colegiul Medicilor din Romania au fost confirmate prin noi expertize, care - potrivit certificatelor medicale - au indicat ca medicul sufera de anumite afectiuni. In baza actelor medicale, se poate spune ca Ciomu are discernamant diminuat.

A reclamat scoala de soferi la OPC

Un tanar din Braila a obtinut dreptul de a-si primi inapoi banii investiti intr-o scoala de soferi, dupa ce a reclamat la OJPC faptul ca prestatorul de servicii nu si-a respectat termenii prevazuti in contract, informeaza Rompres. Barbatul s-a declarat nemultumit ca nu a existat un grafic de derulare a orelor si ca benzina platita nu a fost consumata de el.

Loto - Castig de peste un miliard la "5 din 40"

Premiul de la categoria a III-a a tragerii "Joker" de ieri a ajuns la patru participanti care s-au pricopsit cu 83.347.950 lei. Varianta castigatoare a fost: 35, 43, 37, 28, + 7, iar fondul de castiguri a insumat 35.520.500.800 lei. La primele doua categorii a fost report. In cadrul tragerii "5 din 40", un norocos a castigat 1.233.629.000 lei, la prima categorie, iar la a doua sapte participanti au luat 46.833.928 lei. Numerele extrase au fost 24, 6, 13, 18, 31, 28, iar fondul de castiguri a totalizat 1.889.304.000 lei. La categoria a III-a 671 jucatori au castigat 488.580 lei. (Florentina Voicu)
×
Subiecte în articol: observator