x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Jurnalul National    |    15 Noi 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

"Cursa Flăcării Speranţei", un eveniment menit să sensibilizeze publicul cu privire la copiii şi persoanele cu dizabilităţi, a avut loc ieri după-amiază in Bucureşti, intre Piaţa Universităţii şi Sala Floreasca.

Protest spontan 19:48

VASLUI. Blocaj pe o şosea din Vaslui, din cauza unor romi care au protestat, după ce un etnic de-al lor a fost victima unui accident rutier.

TIMIŞOARA. Sub zece la sută din şcolile din Timiş au cabinet medical destinat elevilor, problemele cele mai grave fiind la sate.

Declaraţie şoc 19:53

ANIVERSARE. Primăria oraşului Jimbolia a anunţat că organizează astăzi, la ora 13:00, in gara din oraş, o festivitate pentru a marca 150 de ani de la darea in exploatare a liniei de cale ferată Szeged - Kikinda - Jimbolia - Timişoara. Cu această ocazie se va inaugura şi Muzeul Căilor ferate din Jimbolia.

FORŢA DE MUNCĂ. Vestea că Ungaria a liberalizat piaţa muncii pentru romăni este bună doar in principiu, deoarece ţara noastră duce lipsă de forţă de muncă. Practic, Romănia nu este "amatoare" de această deschidere, a spus ieri la Tărgu-Mureş ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

Iasi - Bătrănul Gheban obţine mila instanţei

Tribunalul Iaşi a admis ieri ca bătrănul Neculai Gheban, 82 de ani, cel care i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să-l graţieze, să iasă din inchisoare, aprobăndu-i o cerere de intrerupere a executării pedepsei. El nu poate ieşi insă din penitenciar mai devreme de zece zile, căt au procurorii la dispoziţie pentru a contesta hotărărea, decăt dacă intre timp preşedintele semnează decretul de graţiere. De precizat că Ministerul Justiţiei a avizat deja favorabil memoriul bătrănului intocmit pentru a obţine clemenţa prezidenţială. (Violeta Fotache)

Bagdad - Munaf, condamnat definitiv la moarte

Condamnarea la moarte a lui Mohammad Munaf rămăne definitivă, după ce Curtea de Apel din Bagdad a reconfirmat pedeapsa capitală, potrivit site-ului Antena 3 care preia o informaţie dintr-un cotidian central. Este vorba de sentinţa dată de justiţia irakiană toamna trecută, prin care Munaf a fost condamnat la spănzurătoare pentru implicare in răpirea celor trei jurnalişti romăni. Autorităţile de la Bucureşti nu ştiau nimic despre un asemenea verdict. Contactat de Jurnalul Naţional, avocatul american Jonathan Hafetz, angajat de sora lui Munaf, din Chicago, a declarat că nu are cunoştinţă despre vreun verdict in acest sens şi a promis că va verifica informaţia şi la Departamentul de Stat.

OTOPENI - Pod inaugurat cu intărziere

Cel de-al doilea pod construit la ieşirea din Capitală, intre Băneasa şi Otopeni, nu se deschide azi. Deşi termenul de predare a lucrării era 15 noiembrie, firma executantă, Lena, nu a reuşit să se incadreze in timp. "Noi le-am dat termen pănă la 15 noiembrie. Din cauza unor procese tehnologice greoaie, deschiderea podului nu este posibilă mai devreme de 20-25 noiembrie", a explicat Mihai Grecu, director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. (Elena Stan)

ATAC LA PIZZERIE - Autorii agresiunii, lăsaţi in libertate

Cele două persoane care au devastat duminică dimineaţă o pizzerie din Bucureşti au fost lăsate in libertate, după ce anchetatorii au renunţat să mai ceară instanţei arestarea acestora. Potrivit Rompres, procurorul de caz a considerat că nu sunt temeiuri juridice pentru arestarea lor, deşi unul dintre ei este cunoscut cu antecedente penale.

Bucureşti - Elevi injunghiaţi in autobuz

Doi elevi au fost internaţi ieri la Spitalul "Bagdasar Arseni", după ce au fost injunghiaţi intr-un autobuz. Cei doi - Alexandru Mailat şi Cristian Rona - s-au urcat in autobuz in staţia Nichita Stănescu, din faţa liceului cu acelaşi nume, unde aceştia invaţă. La staţia următoare in mijlocul de transport s-au urcat şase tineri. Intre grupuri s-a iscat un scandal, in timpul căruia unul dintre cei şase tineri a scos un cuţit cu care i-a injunghiat pe cei doi.

PRAHOVA - 13 victime intr-un accident la Băicoi

Opt persoane, printre care şi o femeie insărcinată, au rămas internate in spital şi alte cinci au fost rănite uşor in urma unei coliziuni intre două microbuze. Accidentul a avut loc ieri-dimineaţă pe DN 1, in apropierea localităţii prahovene Băicoi. Potrivit poliţiştilor, un microbuz fără pasageri incerca să intre pe şosea, venind dinspre comuna Urleta, pentru a se indrepta spre Ploieşti. Conducătorul auto nu a acordat insă prioritate şi a tamponat un alt microbuz. In vehiculul accidentat, deşi era destinat transportului de marfă, erau inghesuite lăngă şofer alte 12 persoane. (Claudia Popescu)

IPOTEZĂ - Răzbunare mafiotă in cazul fetiţei violate

După ce fiica in vărstă de 6 ani a unui primar de comună din judeţul Iaşi a fost violată marţi seară, cănd se intorcea de la şcoală, Poliţia investighează ipoteza unei răzbunări mafiote. De altfel, tatăl victimei a fost ameninţat de mai multe ori pentru că a refuzat să aprobe o serie de tranzacţii ilegale de terenuri. Oamenii legii au un prim cerc de suspecţi după ce au concluzionat că agresorul cunoştea programul fetiţei şi zona in care locuieşte aceasta. După atacul de marţi, edilii au criticat paza proastă asigurată de poliţie in zona unde s-a petrecut violul, de la marginea Iaşiului. (Cristinel C. Popa)

JUSTIŢIE - Cazul Mihăilescu ar putea reveni la DNA

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie va decide astăzi dacă dosarul de corupţie al fostului şef al Secretariatului General al Guvernului Năstase, Şerban Mihăilescu, va fi trimis inapoi pe masa procurorilor anticorupţie. Avocaţii demnitarului au cerut ieri refacerea urmăririi penale, invocănd nulitatea anchetei, in baza aceleiaşi decizii a Curţii Constituţionale (CC) care a determinat restituirea la Parchet a dosarelor "Zambaccian" şi "Mătuşa Tamara". Potrivit deciziei CC, foştii membri ai Guvernului nu pot fi puşi sub invinuire decăt cu avizul prealabil al unei comisii speciale. (M.P.P.)

GALAŢI - Mii de profesori au fost in grevă

Aproape 6.000 de profesori din Galaţi au intrerupt ieri orele de curs, protestănd faţă de salariile mici pe care le au. In majoritatea unităţilor de invăţămănt cursurile au fost suspendate incepănd cu ora 12:00, dascălii revenind la catedre după ora 14:00. Cadrele didactice care au declanşat greva de avertisment sunt membre ale Sindicatului Invăţămăntului Preuniversitar. Sindicaliştii susţin că, dacă nu le vor fi rezolvate revendicările, vor declanşa greva generală. (Daniel Mihalaşcu)

SESIZARE - Chilian reclamă MCC la Parchet

Artistul Florin Chilian a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privire la presupuse ilegalităţi petrecute in Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC). Reclamaţia face referire directă la programul de achiziţie publică derulat anual de MCC, pentru promovarea imaginii Romăniei in Uniunea Europeană. Sesizarea mai este semnată de Marius Marian Şolea, consilier in MCC, şi de scriitorul George Mihalcea. Ei acuză ministerul şi pentru că ar fi "indepărtat" o serie de funcţionari, pentru a-şi acoperi "ilegalităţile".

×
Subiecte în articol: observator