x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Jurnalul National    |    10 Ian 2008   •   00:00
România în cinci minute
Sursa foto: Liviu Chirică/

Comemorare. Membrii echipajului SMURD care şi-au pierdut viaţa în tragedia aviatică de acum doi ani, medicul Liliana Puiu şi asistentul medical Mioara Hauţă, au fost comemoraţi ieri în prezenţa rudelor, a unor reprezentanţi ai administraţiei locale şi a cadrelor medicale.

Comemorare. Membrii echipajului SMURD care şi-au pierdut viaţa în tragedia aviatică de acum doi ani, medicul Liliana Puiu şi asistentul medical Mioara Hauţă, au fost comemoraţi ieri în prezenţa rudelor, a unor reprezentanţi ai administraţiei locale şi a cadrelor medicale. Ceremonialul religios a fost oficiat la troiţa ridicată în apropiere de Aeroportul Internaţional Iaşi.

Piteşti. Circulaţia autovehiculelor grele aflate în tranzit a fost interzisă total în municipiu, în urma unei hotărâri a CL.

Neamţ. Zăporul format pe râul Bistriţa, în amonte de acumularea Topoliceni, a fost ieri dinamitat, pentru a se evita inundaţiile.

Specialist. Medicul Naum Ciomu, judecat pentru că i-a secţionat penisul unui pacient în timpul unei intervenţii chirurgicale, va putea să numească un specialist care să participe, din partea sa, la expertizarea victimei Ion Jinga. Următorul termen de judecată a fost fixat peste o lună. (M.P)

Năsăud. Angajaţii Judecătoriei, magistraţi şi personal auxiliar, au dat în judecată Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Curtea de Apel Cluj, MJ şi MFP, cerând acordarea retroactivă şi actualizată a sporurilor de 50% la salarii pentru risc şi solicitare neuropsihică din perioada 2004-2007.

 

Înăţământ - Contestaţii la teze unice

Contestaţiile la tezele unice susţinute de elevii claselor a VII-a şi a VIII-a în perioada 30 noiembrie-14 decembrie vor putea fi depuse până mâine. Conducerea Ministerului Educaţiei a transmis o notă către toate centrele de evaluare, prin care cere ca până la 14 ianuarie să fie centralizată situaţia privind contestaţiile şi modul în care au fost rezolvate. În cazul în care la recorectare diferenţa de note este mai mare de 0,50 de puncte, atunci nota se modifică în sus, iar dacă este mai mică de 0,50 nota nu se schimbă. (Alina Gavrilă)

 

Iaşi - OPC stă cu ochii pe bănci

Şeful Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului (IRPC) Iaşi, Valerian Sălăvăstru, a anunţat ieri că va demara controale pentru a verifica practicile comerciale ale băncilor în acordarea creditelor de consum, transmite Rompres. Sălăvăstru a anunţat că va verifica, timp de două săptămâni, în baza Legii 363/2007, dacă băncile practică anumite clauze abuzive şi, totodată, dacă unele practici comerciale, cum ar fi publicitatea, sunt înşelătoare.

 

Tecuci - Dosar penal pentru o raţă

Un pensionar din Tecuci s-a ales cu dosar penal, după ce a împuşcat o raţă pe raza Fondului de vânătoare Barcea, fără a deţine autorizaţie. Neculai D. de 63 de ani a fost descoperit în urma unei activităţi comune a lucrătorilor Serviciului Arme din cadrul IPJ şi a pădurarilor de la Ocolul Silvic Tecuci.

 

Hunedoara - Prejudiciu de trei milioane de euro

Şase persoane din judeţul Hunedoara sunt cercetate de poliţişti pentru un prejudiciu de trei milioane de euro adus statului român. Acestea au comercializat cantităţi de ţigări, alcool şi cafea provenite din Republica Moldova şi Ucraina, fără să achite accizele şi taxele vamale aferente. Reţeaua a fost destructurată, iar poliţiştii au confiscat cafea, ţigări şi alcool în valoare de circa 200.000 de lei. Dacă vor găsi vinovaţi, suspecţii riscă pedeapsa cu închisoarea între 2 şi 8 ani, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală. (Monalise Hihn)

 

Mureş - Proiectil descoperit într-un copac

Un proiectil de artilerie de calibru 28 mm a fost descoperit ieri, într-un copac de la liziera unei păduri din satul Curteni, comuna Sântana de Mureş, transmite Rompres. Obuzul a fost depistat de un cetăţean curios, care a auzit prin localitate că un sătean ar fi găsit un proiectil, în toamnă, în timp ce ara, şi că l-ar fi ascuns într-un copac. Omul a descoperit astfel bomba şi a anunţat autorităţile. Pirotehniştii sosiţi la faţa locului au constatat că proiectilul este în stare de funcţionare şi că un şoc cât de mic ar fi putut provoca explozia acestuia.

 

Rar - Maşinile fără Euro 4, neomologate

Registrul Auto Român (RAR) nu mai eliberează şi nu mai omologhează, începând din acest an, cărţi de identitate pentru autovehiculele noi care nu respectă normele de poluare Euro 4, a anunţat instituţia. “Începând cu data de 1.01.2008, Rar nu mai omologhează şi nu mai eliberează cărţi de identitate autovehiculelor care nu respectă normele de poluare chimică Euro 4. Aceste norme se aplică numai autovehiculelor noi, respectiv celor care nu pot face dovada unei înmatriculări anterioare introducerii în România”, se arată într-un comunicat al RAR.

Galaţi - Autobuz suspendat la Trecere bac

Un autobuz care transporta ieri mai mulţi călători din localitatea tulceană I. C. Brătianu la Galaţi a rămas înţepenit pe pasarela care făcea legătura între bac şi malul gălăţean al Dunării. Bacul a parcurs traseul peste Dunăre fără probleme, dar în momentul în care a ajuns la mal s-a ridicat câţiva centimetri din cauza sloiurilor de gheaţă adunate sub el. În încercarea de a trece de pe bac pe mal, autobuzul a rămas suspendat. Celelalte maşini aflate la Trecere bac au aşteptat ore în şir deblocarea autobuzului de pe pasarelă.

 

Lege - Cabliştii, obligaţi să retransmită TV5

Toţi operatorii de cablu din România vor retransmite obligatoriu, începând din acest an, postul TV5, în caz contrar, CNA putând să le retragă licenţa de difuzare, potrivit unei modificări aduse la Legea audiovizualului 504 din 2002 şi publicată în MO. Potrivit lui Ioan Onisei, membru al CNA, singura televiziune vizată de această modificare este, în prezent, TV5. Astfel, deşi CNA nu este iniţiatorul acestei modificării, este obligat să informeze operatorii de cablu din România că TV5 intră în “must carry”, alături de posturi finanţate de stat, precum TVR. (A.V.P.)

 

 

Hematom - Sergiu Nicolaescu, operat la cap
Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost operat marţi la Spitalul Elias din Capitală, din cauza unui hematom la cap produs în urma unui traumatism cranio-cerebral, a declarat aseară, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Valentin Calu. El a precizat că medicii au reuşit să dreneze hematomul, iar starea pacientului este bună, Sergiu Nicolaescu fiind mutat ieri de la Secţia de terapie intensivă, unde a fost dus după operaţie, într-un salon.

 

×
Subiecte în articol: observator