x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Jurnalul National    |    02 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

Zeci de taxiuri au mers ieri încolonate pe străzile din Constanţa, în zgomotul strident al claxoanelor, în semn de protest faţă de actele de violenţă la care sunt supuşi deseori taximetriştii.

 

PROTEST ANTIVIOLENŢĂ. Zeci de taxiuri au mers ieri încolonate pe străzile din Constanţa, în zgomotul strident al claxoanelor, în semn de protest faţă de actele de violenţă la care sunt supuşi deseori taximetriştii. Şoferii au vrut astfel şi să îşi comemoreze colegul ucis în urmă cu câteva zile de trei constănţeni. (Emilia Sava)

 

Giurgiu. Circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate din cauza ceţii pe mai multe drumuri (DN 5 şi DN 6) din Giurgiu.

Accident. Doi timişoreni au murit ieri, după ce maşina cu care se deplasau pe DN 76 a intrat pe contrasens şi s-a izbit de un tir.

Decizie. ISJ Giurgiu a decis ieri suspendarea contractelor de muncă a două cadre didactice din Giurgiu, care au fost prinse după ce au solicitat şi primit băuturi alcoolice, cafea, ţigări şi bani de la elevi, pentru a-i promova la sfârşitul primului semestru de şcoală.

Învăţământ. Elevii  au intrat ieri în vacanţă pentru o săptămână, zilele libere marcând sfârşitul semestrului întâi, potrivit structurii anului şcolar 2007-2008. Semestrul al II-lea începe la 11 februarie şi se încheie la 13 iunie. În acest interval va fi o vacanţă între 26 aprilie şi 4 mai.

 

Preţuri - Călătoria cu metroul, mai scumpă

Preţul cartelelor şi abonamentelor de metrou va fi majorat, începând din 5 februarie, cu 8,75%, această mărire acoperind inflaţia pe perioada octombrie 2006-decembrie 2007. Potrivit Ministerului Transporturilor, o cartelă cu două călătorii va costa 2,20 lei (faţă de 2,00 lei), una cu zece călătorii 8,0 lei (faţă de 7,00 lei), un abonament lunar va costa 23,00 de lei (faţă de 22,00 de lei), iar unul de o zi 4,00 lei (faţă de 3,50 lei).

 

Revistă - Lansare în mediul universitar

A treia ediţie a revistei Actualitatea Academică la Universitatea Bucureşti a fost lansată recent în Capitală. Publicaţia prezintă în paginile sale interviuri cu rectorul Universităţii Bucureşti, prof. dr Ioan Pânzaru, cu alte cadre didactice şi personalităţi din mediul universitar, dar şi cu preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, Mircea Miclea. (L.F.)

 

Funcţionari publici - Bugetarii se pregătesc de grevă

Peste 60.000 de funcţionari publici ar putea intra în grevă pe perioadă nedeterminată în următoarele două săptămâni, a declarat ieri Vasile Marica, liderul Alianţei Federative a Sindicatelor Funcţionarilor Publici Sed Lex. Sindicaliştii solicită o creştere salarială de cel puţin 20% de la 1 ianuarie 2008, propunerea Guvernului de creştere fiind de circa 10%. Din Sex Lex fac parte bugetari din finanţe, vămi, administraţii locale şi case de pensii. (Rompres)

 

Teleorman - Carambol cu 20 de maşini pe E 70

Şapte persoane au fost rănite ieri, în urma unui carambol produs pe drumul E 70, între Drăgăneşti Vlaşca şi Bujoreni (Teleorman), toate fiind transportate la Spitalul Judeţean din Alexandria, unul din răniţi aflându-se în stare gravă. Potrivit subcomisarului Adrian UIlicea, purtătorul de cuvânt al IJP Teleorman, în accident au fost implicate douăzeci de maşini. Timp de 30 de minute, drumarii şi poliţiştii au intervenit pentru ridicarea de pe carosabil a autovehiculelor. În urma accidentului, traficul în zonă a fost întrerupt o oră.

 

Cluj-Napoca - Grevă de avertisment la RAT

Angajaţii Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj au declanşat ieri o grevă de avertisment de două ore, solicitând conducerii regiei, dar şi Primăriei Cluj-Napoca să le asigure salarii compensatorii în cazul în care îşi vor pierde locurile de muncă. Ioan Vilt, liderul sindicatului RAT, a precizat că reprezentanţii regiei au solicitat în instanţă declararea ilegală a grevei. Vilt mai spune că după greva de avertisment de ieri urmează, marţi, proteste de stradă şi ulterior, dacă revendicările nu vor fi soluţionate, va fi declanşată greva generală.

 

Maramureş - Pericol de avalanşe în munţi

Din cauza încălzirii vremii, există pericolul producerii avalanşelor în zonele alpine din Maramureş. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Maramureş, Iulia Utan, a declarat că “e posibil să se producă avalanşe în Munţii Pietrosul Rodnei, Gutâiului, Maramureşului şi Ţibleşului, o dată cu creşterea temperaturilor prognozate. În Munţii Maramureşului, pe versanţii Pop Ivanul şi Şuligul, stratul de zăpadă măsoară 150 de centimetri, iar pe versantul Ludescu, 30 de centimetri”, precizând că, în cazul producerii unor avalanşe, turiştii vor fi opriţi să urce pe munte. (V.D.)

 

Zona Bordei - Balize împotriva accidentelor rutiere

Cele două sensuri de mers ale Bulevardului Beijing din nordul Capitalei, în apropierea Ambasadei Republicii Chineze, au fost separate cu balize direcţionale de Administraţia Străzilor. Măsura a fost cerută de Poliţia Rutieră după ce în zona respectivă – intrarea în Parcul Bordei – s-au înregistrat mai multe accidente rutiere, în special din cauza pietrei cubice din carosabil şi a condiţiilor meteo. De asemenea, viteza a fost restricţionată pe acel tronson la 30 km/h. (L.Florea)

 

Cazul Remeş - Interdicţie păstrată pentru Mureşan

Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, “om de legătură” între mituitor şi mituit, în dosarul instrumentat de procurorii anticorupţie împotriva ex-ministrului Traian Remeş, a fost ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). La întâlnirea cu cei care îl anchetează pentru fapte de corupţie, Mureşan a primit o prelungire a interdicţiei de a părăsi ţara până la data de 3 martie. La ieşirea de la DNA, Mureşan a precizat că va contesta în instanţă această restricţionare a libertăţii sale de mişcare. (Violeta Fotache)

×
Subiecte în articol: observator