BACALAUREAT. Peste 210.000 de elevi, unii mai emoţionaţi, alţii mai puţin, s-au înscris ieri la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat – Limba şi Literatura Română. Ei au avut de rezolvat varianta 88 pentru subiectul I, varianta 95 pentru subiectul II şi varianta 1 la subiectul III. Examenul continuă şi săptămîna viitoare cu celelalte probe.
BACALAUREAT. Peste 210.000 de elevi, unii mai emoţionaţi, alţii mai puţin, s-au înscris ieri la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat – Limba şi Literatura Română. Ei au avut de rezolvat varianta 88 pentru subiectul I, varianta 95 pentru subiectul II şi varianta 1 la subiectul III. Examenul continuă şi săptămîna viitoare cu celelalte probe.
12:34 – RECOMANDARE
MAMAIA. Un pui de delfin a fost găsit mort ieri pe o plajă. Biologii marini presupun că puiul a murit asfixiat într-o plasă pescărească.
MAE. Românii care intră în Turcia pe cale maritimă trebuie să ceară viza la oficiile diplomatice ale acestui stat înainte de a pleca din ţară.
12:39 – IAR LA VOT
ANCHETĂ. Poliţiştii şi reprezentanţii Autorităţii pentru Protecţia Copilului anchetează cazul unui fetiţe de un an care a căzut joi seară de la ultimul etaj al unui centru maternal din Capitală, unde era internată împreună cu mama sa. Autorităţile suspectează că bebeluşul ar fi fost aruncat de mama sa.
ALEGERI. Locuitorii din patru localităţi din ţară, Ştefăneştii de jos (judeţul Ilfov), Poeni (Teleorman), Arcani (Gorj), Sacut (Bacău), trebuie să meargă şi mîine la vot. În aceste localităţi se va organiza un alt tur de scrutin, motivele fiind balotajul sau fraudele la vot.
INSPECŢIE - Control la pasarelele de pe DN1
Angajaţii Regionalei Drumuri şi Poduri Bucureşti au făcut o inspecţie "vizuală" la construcţiile metalice de pe DN1 din Prahova şi Ilfov. În Prahova au fost controlate 15 pasarele pietonale care traversează DN1. Inspecţiile vizuale nu au scos la iveală nici o neregulă. Grinzile nu sînt ruginite, pilonii sînt în stare bună, la fel şi structura de susţinere. Însă oricînd se poate întîmpla o tragedie precum cea de la Tîncăbeşti, spune Valeriu Manta, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Prahova. (Laura Calciu)
HARGHITA - Circulaţie întreruptă din cauza furtunii
Traficul pe mai multe drumuri din Harghita a fost întrerupt ieri după prînz timp de cîteva zeci de minute, din cauza arborilor doborîţi de furtună pe carosabil. Potrivit directorului de cancelarie al prefectului judeţului, Adrian Pănescu, furtuna a doborît cîţiva arbori pe DN13B, în Pasul Bucin, căderile de copaci afectînd traficul şi pe alte drumuri naţionale din judeţ.
BISTRIŢA - Nouă răniţi într-un accident rutier
Nouă persoane, între care şase copii, au fost rănite ieri după-amiază, după ce maşina de teren în care se aflau s-a răsturnat în curtea unei case din localitatea Sînmihaiu de Cîmpie, două dintre acestea fiind în stare gravă. Una dintre victime, o fetiţă în vîrstă de 12 ani, suspectă de fractură de coloană, a fost dusă cu o ambulanţă SMURD la un spital din Tîrgu Mureş. Copiii din maşină au vîrste cuprinse între 5 şi 15 ani.
BANCPOST - Limită maximă la retragere
Bancpost a stabilit o limită maximă de retragere de la bancomat de 4.000 de lei pe zi, pentru a-şi proteja clienţii de eventuale fraude cu carduri. Astfel, limita se adresează posesorilor de carduri de debit Maestro, MasterCard Standard (Taifun), VISA Electron (Ultra) şi VISA Business (Suprema). Pentru sumele care depăşesc această limită, clienţii pot retrage numerar de la ghişeele oricărei sucursale Bancpost. Limita menţionată este aplicabilă la ATM-urile din reţeaua Bancpost, cît şi la ATM-urile din reţelele altor bănci din România şi din străinătate. (E.S)
HUNEDOARA - Construcţia unui DN, blocată
O investiţie de peste 180.000 lei, care vizează reabilitarea DN 74, între Brad şi Abrud, este blocată de peste doi ani în localitatea hunedoreană Mihăileni, unde ar urma să fie extinsă şoseaua, din cauza nefinalizării exproprierii unui localnic, a cărui casă a rămas în mijlocul şoselei. "Nu au fondurile suficiente pentru demararea procedurii juridice în ceea ce priveşte exproprierea respectivă. Cred că nu este voinţă. Atît din partea celor de la Timişoara, cît şi a celor de la Bucureşti", a declarat ieri, pentru Mediafax, primarul localităţii Buceş – de care aparţine Mihăileni –, Achim Traian Mărcuş.
LIGA COZMA - Miron Cozma, aşteptat la Petrila
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma se va afla mîine la Casa de Cultură "Ladislau Schmidt" din Petrila în jurul orei 13:00, pentru a participa la o conferinţă organizată de filiala locală a Ligii muncitorilor şi defavorizaţilor sociali, care îi poartă numele. Participanţii la conferinţă vor avea mai multe dezbateri pe tema drepturilor civile şi sociale ale muncitorilor şi ale celor defavorizaţi social. Miron Cozma, care are interdicţie de a intra în municipiul Petroşani, a primit permisiunea de a tranzita localitatea mîine, în intervalul 10:00-11:00 la sosire şi 20:00-21:00 la plecare.
MUZEUL ŢĂRANULUI - Filmul Migratorii, în premieră
Documentarul "Migratorii", consacrat imigranţilor români care lucrează în Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania, a fost prezentat în premieră ieri la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Pelicula are 55 de minute şi este realizată de europarlamentarul PNL Adina Vălean. Ea încearcă să răspundă la trei întrebări de maxim interes, şi anume: de ce pleacă românii din ţara lor?; de ce sînt dispuşi să facă un astfel de efort dacă nimeni nu îi alungă din ţara lor?; odată plecaţi, cîţi dintre ei vor dori să revină în România? Realizarea documentarului a durat aproape două luni şi a fost realizat în Strasbourg, Londra, Roma, Valencia, Castellon şi Berlin. Filmul a fost finanţat de Grupul ALDE.
TRADIŢII - Petru şi Pavel, la Muzeul Satului
Două sute de meşteri populari din toate zonele etnografice ale ţării îşi demonstrează pînă mîine îndemînarea la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală, în cadrul Tîrgului de Sfinţii Petru şi Pavel. Pe lîngă sute de produse ecologice sau artefacte populare româneşti, vizitatorii mai pot admira şi obiecte tradiţionale algeriene: tablouri, piese din ceramică sau costume tradiţionale cusute cu fire de in şi aur. (I. R.)
Citește pe Antena3.ro