x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

09 Iul 2008   •   00:00
România în cinci minute

CALFELE CĂLĂTOARE. Cu o costumaţie desprinsă din secolul al XIX-lea, cu o atitudine mereu binevoitoare, dar mai ales avînd asupra lor unelte de lucru, calfele călătoare sosite din Germania şi Franţa au descins din nou la Sibiu pentru a-i învăţa pe sibieni meşteşugul dulgheriei, olăritului, fierăritului etc.



CALFELE CĂLĂTOARE. Cu o costumaţie desprinsă din secolul al XIX-lea, cu o atitudine mereu binevoitoare, dar mai ales avînd asupra lor unelte de lucru, calfele călătoare sosite din Germania şi Franţa au descins din nou la Sibiu pentru a-i învăţa pe sibieni meşteşugul dulgheriei, olăritului, fierăritului etc. (D.T.)

10:02 – ACCIDENTE
AFUMAŢI.
Două persoane au fost rănite într-un accident petrecut ieri dimineaţă pe DN2, în care au fost implicate două maşini.
BLOCAJ. Circulaţia pe DN 78 Deva-Oradea a fost blocată ieri la Fornădia pentru o oră, după ce un tir a căzut în pîrîul Vălişoara.

10:07 – DECIZIE
ARGEŞ.
Prefectul Ion Popa şi şeful interimar al Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto Argeş, Marian Stancu, au decis ieri ca toţi angajaţii Serviciului de Permise să îmbrace zilnic uniforma, pentru ca instituţia să recapete respectul oamenilor după scandalul fraudării permiselor.
MĂSURĂ. Angajata BCR Năsăud cercetată în stare de libertate pentru aderarea la un grup infracţional organizat, după ce a prejudiciat cu 200.000 de euro banca la care lucrează prin acordare de credite, nu are voie să părăsească ţara pe durata anchetei, dar nici să mai lucreze în domeniul bancar.

CAMPANIA 2004 - Adrian Năstase, din nou la DNA
Fostul premier Adrian Năstase a aflat ieri, în mod oficial, învinuirile pe care i le aduc procurorii anticorupţie în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2004. După ce a petrecut o jumătate de oră în sediul DNA, Adrian Năstase a susţinut că această anchetă are clare conotaţii politice şi că procurorii nu ar avea nici o dovadă împotriva sa. Potrivit fostului premier, DNA încearcă să eludeze avizul necesar învinurii sale prin invocarea calităţii de preşedinte de partid şi nu a celei de prim-ministru. (M. Pasă Petru)  

PRAHOVA - Adolescent suspectat de botulism

Un tînăr în vîrstă de 17 ani, din localitatea prahoveană Vălenii de Munte, a ajuns la spital în stare gravă după ce a consumat lebăr care conţinea toxina botulinică. Tînărul avea tulburări de vedere, abia mai putea înghiţi şi vorbi. Angajaţii Autorităţii de Sănătate Publică Prahova au deschis o anchetă. (Laura Calciu)

PROIECT DE LEGE - Plajele de interes public

Conservatorii au depus ieri la Parlament un proiect de lege care prevede declararea de utilitate publică a plajelor de pe litoralul Mării Negre. Unul dintre iniţiatorii proiectului, senatorul Marius Marinescu, a arătat că unii primari din staţiunile litoralului au pus în posesie sau au dat în concesiune plaje întregi pe care au fost construite apoi vile, hoteluri, baruri sau discoteci, iar românii cu venituri modeste nu-şi mai pot permite "bucuria de a veni la mare după un an de trudă". (Dana Piciu)  

MIERCUREA CIUC - Un autocar cu copii a luat foc
Un autobuz în care se aflau 24 de copii şi cadre didactice din Ungaria aflaţi în excursie în România a luat foc ieri dimineaţă pe DN 13A, la ieşirea din municipiul Miercurea Ciuc spre Odorheiu Secuiesc, fără a exista victime. Primele verificări arată că autobuzul a luat foc din cauza unui scurtcircuit la instalaţia electrică. În urma incendiului, autobuzul a ars în proporţie de 80% în interior. Copiii au fost mutaţi într-un alt autocar şi şi-au continuat călătoria.

PITEŞTI - Director de la Renault, spînzurat

Un cetăţean francez, director la o firmă care asigură maşini-unelte pentru Uzina Dacia Renault, s-a spînzurat în noaptea de luni spre marţi în apartamentul în care locuia, în cartierul piteştean Fraţii Goleşti. Lucien Meloni, în vîrstă de 46 de ani, a fost găsit în jurul orei 4:00 de prietena lui. Bărbatul nu a lăsat nici un bilet de adio, ceea ce îngreunează ancheta poliţiştilor. Cercetările au mai scos la iveală faptul că Lucien Meloni era căsătorit în Franţa şi se pare că soţia ar fi vrut să intenteze divorţ. (Elly Cîrstea)

BOR - Doi episcopi la judecata Sinodului
Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) se află astăzi în a doua zi de şedinţă de lucru, la Palatul Patriarhal. Printre temele cele mai fierbinţi sînt cele privind situaţia Mitropolitului Nicolae Coneanu, care s-a împărtăşit la o slujbă cu greco-catolicii, şi a Episcopului Sofronie al Oradiei, care a slujit sfinţirea Aghesmei Mari tot cu greco-catolicii, fapte care contravin Canoanelor Bisericii Ortodoxe. (Daniela Şontică)

VICTORIA - Festival internaţional de toacă

Oraşul Victoria este, începînd de ieri, gazda unui festival internaţional de toacă pentru copii, la care participă reprezentanţi din România, Serbia, Bulgaria, Grecia şi Ucraina, ţări preponderent ortodoxe. Cei 90 de copii îmbrăcaţi în costume populare şi au deschis festivalul cu o magnifică paradă, în fruntea lor defilînd un bătrîn al oraşului, de 88 de ani, îmbrăcat în straiele lui Badea Cîrţan. Micii virtuozi au încîntat asistenţa cu imnurile ameţitoare ale toacei de diferite rezonanţe, demonstrînd o temeinică şi performantă pregătire. (Libiu Mateescu)

×
Subiecte în articol: observator